Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag

Átlagosan 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag

Április végéig adhatják le az iskolák a tankönyvrendeléseket a 2015/16-os tanévre. A kiadványok a tavalyi árakhoz képest húsz százalékkal lesznek olcsóbbak - jelentette be a köznevelési államtitkár szerdán Budapesten. Czunyiné Bertalan Judit elmondta, egyszerűsítették a rendelési felületet és a kiszállítást is átalakították.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte, a Nemzeti Pedagógus Karral és az egyházakkal folytatott egyeztetéseknek megfelelően több ponton változtattak a rendelések menetén. Idén például több idő áll az iskolai tankönyvfelelősök rendelkezésére, harminc napjuk van a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére.

Olcsóbbak lesznek a tankönyvek

Kiemelte, további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak a könyvek. Átlagosan 12 ezer forintba kerül majd egy tankönyvcsomag - tette hozzá kérdésünkre az államtitkár. Szeptembertől újabb évfolyamra terjesztik ki a térítésmentes ellátást, így az első három évfolyamban nem kell fizetni a kiadványokért. Összesen háromszázezer diák kapja ingyenesen a köteteket - ismertette a változásokat Czunyiné Bertalan Judit.

Beszélt arról is, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) újabb évfolyamokra fejlesztett ki kiadványokat, a véleményezésben pedig több száz pedagógus vesz részt. Az OrientPress érdeklődésére elmondta, a tavalyi több mint négyezerrel szemben 2700 kiadvány szerepel a listán. Az OFI kísérleti tankönyveiből és más kiadók ellenőrzött termékeiből lehet választani, illetve több újdonság is van jegyzékben. Kérdésre válaszolva közölte, a tartalmilag vagy stilisztikailag hibásnak ítélt tankönyvek felülvizsgálata folyamatosan zajlik.

Idén időben érkezhetnek a könyvek

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója a változtatások közül kiemelte: új ügyfélkezelő rendszert hoztak létre, ahol minden iskolával külön kapcsolattartó foglalkozik. Ő segíti majd az intézményeket a rendelés elejétől a folyamat végéig.

Tájékoztatása szerint ősztől a tankönyvek kiszállításáért felelős Kello már nem állítja össze a tanulóknak a csomagokat, hanem iskolánként összesítve szállítják ki a tankönyveket, és az intézményen belül válogatják össze és osztják ki azokat a diákoknak. „Célunk, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre szállítsuk le a tankönyveket.”

További újdonság, hogy a Kello nem ad előre számlát a szülőknek, csak miután a diákok átvették a könyveket. A számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-éig kell majd kifizetniük a kötetek árát. Kitért arra is, hogy korábban a pótrendelések csúszása miatt többen nem jutottak időben tankönyvhöz. Ezt azzal küszöbölik ki, hogy iskolai szinten, egy körben szállítják ki a hiányzó árukat.

Egyértelműbbé tették a rendelési felületet is, ahol már egyszeri belépés után leadható a rendelés az iskolai könyvtárak számára is. Tőczik közölte, saját forrásból megháromszorozzák azt az összeget, amelyet a tankönyvfelelősöknek fizetnek, így 300 forint plusz áfa jár majd nekik diákonként.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kifejtette, javaslatukra többek között ésszerűsítették a tanári példányok számát, valamint rendezték a pótrendelés és visszaküldés kérdését. Elmondta, a kar feladata, hogy a mostani kiadványokat ellenőrizze és véleményezze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.