Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 28. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az orvosok és a gyógyszerészek válnak legritkábban

Az orvosok és a gyógyszerészek válnak legritkábban

Először mérték fel egy országban jelentős méretű populáción, hogy milyen gyakori az egészségügyben dolgozók körében a válás. A meglepő eredmények szerint legkevésbé a gyógyszerészek és az orvosok válnak, sokkal ritkábban, mint számos egyéb foglalkozást űzők. Azonban róluk az is elmondható, hogy nemcsak kisebb eséllyel válnak, de minden más foglalkozásúhoz képest kisebb eséllyel házasodnak egynél többször.

A The BMJ-ben megjelent és szabadon olvasható tanulmány - Divorce among physicians and other healthcare professionals in the United States: analysis of census survey data – a legnagyobb vizsgálat, ami valaha készült a témában; a szerzők – Dan P. Ly és munkatársai - szerint más országokban egyáltalán nem is készült még ilyen felmérés.

Az eredmények szerint a gyógyszerészek és az orvosok kisebb eséllyel válnak el, mint pl. az ügyvédek, az ápolók vagy egyéb egészségügyben dolgozó szakemberek. Az orvosnők körében, különösen azoknál, akik heti 40 óránál többet dolgoznak, a férfi orvosokhoz képest jelentősen több a válás.

Mint a tanulmány vezető szerzője, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School orvosa, Anupam B. Jena kifejti, az eredmények meglepetést okoztak, mivel korábban az volt a feltételezés, hogy az ügyeletek és a munkával járó stressz miatt az orvosok körében az átlaghoz képest gyakoribb a válás. Azonban az orvosok a gyógyszerészekkel együtt az egészségügyben dolgozók közül a legritkábban válók közé tartoznak. A korábbi vizsgálatok, amelyek magasabb válási arányra utaltak, kicsi, nem reprezentatív mintán készültek, ráadásul több mint három évtizeddel ezelőtt, azóta pedig a válások aránya az USA-ban 25%-kal csökkent. A valódi naprakész információ megszerzése érdekében Jena és munkatársai az Egyesült Államok népszámlálási adatait, ezen belül kb. 3 millió háztartás adatait használták.

A 2008 és 2013 közötti válaszok több mint 49.000 orvostól, 14.000 gyógyszerésztől, 10.000 fogorvostól, 160.000 nővértől, 20.000 egyéb egészségügyben dolgozótól, 60.000 ügyvédtől és 6.340.000 nem egészségügyben dolgozótól származnak.

Az eredmények szerint a legkisebb arányban a gyógyszerészek között fordul elő a válás – 23% -, őket az orvosok követik 24%-kal, majd a fogorvosok 25%-kal. Az ügyvédek 27%-os eséllyel válnak el, míg az egyéb egészségügyben dolgozók esélye 31% a válásra, a nővéreké pedig 33%. Még a nővérek válási esélye is kisebb, mint az összes nem egészségügyi foglalkozású összesített adata: 35%.

Az orvosnők a velük egykorú férfi orvosokhoz képest másfélszer nagyobb eséllyel válnak el, és körükben a heti 40 óránál több munka tovább növeli a válás esélyét, míg a férfi orvosok esetében ez pont fordítva van: a heti 40 óránál többet dolgozó férfi orvosok körében kisebb a válás incidenciája. A nők munkaideje és válási gyakorisága közötti pozitív összefüggés egybehangzik a korábbi adatokkal, miszerint az átlagos amerikai populációban a nők munkaideje és válási gyakorisága közötti összefüggés messze meghaladja a férfiak esetében mért értéket.

A gyógyszerészek és az orvosok nemcsak kisebb eséllyel válnak, mint az átlagpopuláció, de minden más foglalkozásúhoz képest kisebb eséllyel házasodnak egynél többször.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.