Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 22. 07:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma júniusban

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma júniusban

Júniusban 438 600 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon; az állástalanok száma májushoz képest 14,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,8 százalékkal csökkent.

Mindez derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

2014 júniusában a foglalkoztatók összesen 79 000 üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző év azonos időszakához képest több mint kétszeresére emelkedett. Az újonnan bejelentett állások 74 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások több mint egyharmadát.

Az év hatodik hónapjában összesen több mint 185 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon mintegy 79 000 maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 58 500 volt, ezek 93,6 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta. Egy év alatt jelentős bővülés történt, a támogatott álláshelyek száma több mint két és félszeresére emelkedett.

A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében volt.

A júniusban újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma meghaladta a 20 ezret, ez egy hónap alatt 26,6, egy év alatt pedig 29,8 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb munkaerő-kereslet Budapesten volt, de 1000 feletti volt a támogatás nélkül betölthető álláshelyek száma több megyében is: Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban, Vasban, Békésben, Pest megyében, valamint Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.

Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,3 százalék.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2014. március-májusi gördülő negyedévben csaknem 357 000 volt, ami 8 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékponttal volt kevesebb.

A nyilvántartásban júniusban 56 000 pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,8 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban volt a legalacsonyabb, 6,3 százalék.

Az NMH adatai szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év júniusához képest is. Előző évhez képest közel harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma. A 113 100 tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz bő egynegyed részét tette ki júniusban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.