Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 09. 20:28, hétfő | Helyi
Forrás: www.hirado.hu

Dohányozni tilos, mégis sokba kerülhet letenni a cigarettát

Dohányozni tilos, mégis sokba kerülhet letenni a cigarettát

Az OEP nem támogatja a cigarettától való leszokást könnyítő gyógyszereket. A nikotinmentes vényköteles gyógyszer havi adagja így 25 ezer forintba is kerülhet.

Január óta kényelmetlenebb, és rövidesen drágább szenvedély lesz a dohányzás. Ellentmondás, hogy a szigorodó törvények ellenére Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatja a dohányzásról való leszokást – mondta Dr. Mucsi János tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű egyesület elnöke.

A szakember szerint az OEP sem a recept nélkül kapható nikotinpótló szereket nem támogatja, sem azt a vényköteles orvosságot, amely jelentősen megnöveli a leszokás sikerarányát. A nikotinpótló kezelés nagyjából 15 ezer forintba kerül egy hónapra, a nikotinmentes vényköteles gyógyszer havi adagja pedig 25 ezerbe. „Angliában ezt ingyen adják, ezeket a szereket másra nem lehet használni” – tette hozzá Mucsi János. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa elmondta, az OEP valóban nem támogatja a dohányzáselleni orvosságokat. A dohányzásellenes védekezést új alapokra kell helyezni, amihez pénz az Európai Uniótól érkezhet – tette hozzá Vokó Zoltán.

A dohányzási tilalom betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi, és három hónap türelmi idő után egészségvédelmi bírságokat szabhat ki. Január 1-től lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegőn, illetve a bejárat előtt szabad dohányozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.