Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 11. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egészségtelen a magyar étrend

Egészségtelen a magyar étrend

Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (első az örmény, harmadik a belga). A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban.

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban, úgymint Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland, néha a leggyengébb minőségű az átlagos étrend, mivel a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya. Ezekben az országokban sok előre elkészített ételt esznek, és mivel nagyon széthúzódik a készítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő, adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását. Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhető. A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem tulajdonosa. Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul.Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak - folytatta: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket. A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat jobb, ha nem sok cukorral meghintett öntettel borítjuk le, hanem olívaolajjal, almaecettel vagy borecettel locsoljuk meg - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás.Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek, az étkezés legyen élvezet, jó minőségű, mindehhez persze megfelelő ismeretek szükségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.