Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 26. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Egyre több európai országban van kiterjedt influenzajárvány

Egyre több európai országban van kiterjedt influenzajárvány

Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán. Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Mint kifejtették: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza-jelentése szerint Európában terjed az influenza, főleg a kontinens nyugati és északi részén. Az ECDC-hez beérkezett, a 2015. január 12. és 18. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be.

A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Mint felidézték: az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel hivatalosan Magyarországon is megkezdődött a szezonális influenzajárvány.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával - különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre - a fertőzés esélye csökkenthető. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata - jegyezték meg. Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti.

A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő aktivitásról is jelentést adnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.