Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több horvát tankol nálunk

Egyre több horvát tankol nálunk

Míg egy éve a határ közelében lakó magyarok jártak át esetenként Horvátországba tankolni, most már ők jönnek hozzánk, mivel nálunk most jelentősen olcsóbb az üzemanyag – a régióban Ukrajnától eltekintve a legolcsóbb.

A határ másik oldalán mintegy négyszáz forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy liter benzinért, a gázolajért 384-et. Előbbi – kutaktól függően – hatvan-hetven forinttal olcsóbb Magyarországon, a másik üzemanyagfajta pedig mintegy harminc forinttal. A 95-ös benzin esetében egy ötven literes üzemanyagtartály megtöltése nálunk 3500 forinttal kerül kevesebbe.

A határ környéki településeken a bama.hu által megkérdezett benzinkutasok szerint folyamatosan élénkül a horvát „vonal”. Azt mondták, akik rendszeresen Magyarországra járnak vásárolni, már tavaly is náluk tankoltak, most viszont már olyanok is jönnek, akik kimondottan emiatt kelnek útra.

Egyelőre nem tudni, meddig tart a zuhanás

Az árcsökkenés hátterében az olajhatalmak versengése áll, akik nem hajlandók visszafogni a termelésüket, inkább vállalják az árversenyt. A nyersolaj ára több mint negyven százalékkal esett egy év alatt (Horvátországban is csökken az ár, de a kuna és forint eltérő árfolyamerőssége miatt nem annyira, mint nálunk). Hogy meddig tarthat a folyamat, azt nem tudni, mindenesetre reményt keltő lehet Szaúd-Arábia olajipari miniszterének kijelentése, aki azt mondta, akkor sem mérsékelnék olajtermelését, ha a nyersolaj hordónkénti ára 20 dollárra esne – ma 53 dollár.

A vámszabályok a benzinre vonatkozóan nem enyhültek

Déli szomszédunk uniós csatlakozása után a két ország közötti vámszabályok enyhültek, a nem kereskedelmi mennyiségű élelmiszerek például szabadon be- és kivihetők, ez a kereskedelemre jótékony hatással volt, nőtt a horvát bevásárló-turizmus.

Megmaradt viszont az üzemanyag-limit, abból továbbra is csak a nem átalakított tankban elférő üzemanyag és egy, legfeljebb ötliteres hordozható tartályba férő mennyiség vihető. Ennyi viszont akár naponta is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.