Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Február 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elegendő négyévente ellenőrizni a játszótereket?

Elegendő négyévente ellenőrizni a játszótereket?

Korai könnyítés volt a játszótér-üzemeltetők részére, hogy az eddigi két év helyet már csak négyévente kötelező ellenőrizni ezeket a helyeket. Ez a véleménye az összes ellenőrzésre kijelölt szervezetnek, illetve a fogyasztóvédelemnek is – mondta a Kossuth Rádióban Végh Péter, a játszótéri eszközök minőségének, biztonságának vizsgálatával is foglalkozó cég szakértője.

Nyugaton már a játszóterek új generációjával találkozhatnak a gyerekek, itthon még nem, de a hazaiak állapota is sokat javult. Azért, hogy megmaradjon a tendencia, a mostaninál jobban oda kellene figyelni – mondta a Kossuth Rádiónak a TÜV Rheinland cég szakértője.

A Végh Péter szerint azonban még így sincsenek olyan jó állapotban a magyarországi játszóterek, hogy elegendő lenne őket négyévente ellenőrizni.

Az üzemeltetők ugyanis sokszor azt hiszik, hogy egy új játszótérrel négy évig semmi feladatuk nincs, aminek az lehet az eredménye, hogy ezen idő alatt teljesen leromlik a szabadidős hely állapota, eltörnek, elszakadnak, tönkremennek alkatrészek, játékok. Fontos tudni tehát, hogy az üzemeltetőnek egy új szabványos játszótérrel is folyamatosan foglalkoznia kell – hangsúlyozta Végh Péter.

A játszóterek minőségének javulásával egyetértett Makovecz Zsolt, a Magyar Játszótér Szövetség elnöke is, de úgy látja, vannak még hiányosságok. A játszóterek megrendelői csak az utóbbi időben kezdtek rájönni, hogy az olcsó homok vagy gyöngykavics helyett sokkal jobb komfortosabb és biztonságosabb gumiburkolatot tenni a földre.

Makovecz Zsolt arról is beszélt a Kossuth Rádió műsorában, hogy a játszóterekre újra visszatérnek a fémből és műanyagból készült felszerelések. A régi, jellemzően fémből készült balesetveszélyes játékok után nagy divatja volt a fa használatának, ám ma már a jó minőségű egyéb anyagokból is készülnek biztonságos eszközök. Megjegyezte: a fával továbbra sincs semmi baj, de a karbantartására oda kell figyelni, mert a korán jelentkező repedések balesetet okozhatnak.

A legújabb trendekről a szakmai szövetség elnöke elmondta, Nyugat-Európában már megjelentek az elektronikus köztéri játékok, amelyek a játszóterektől addig ódzkodó, állandóan a számítógép előtt ülő gyerekeket is kicsábíthatják a szobából. Az újfajta eszközök arra ösztönözhetik ezeket a fiatalokat is, hogy többet mozogjanak a szabad levegőn. Vannak például olyan modern mászókák, amelyek hangot adnak ki, ha egy kijelölt pontjukat meg tudja érinteni a gyerek, más eszközök arra reagálnak, ha a használója eltalál egy ritmust, vagy időben le tud futni egy kört. Makovecz Zsolt szerint az újfajta játékok ezzel sikerélményt adnak a gyerekeknek. Hozzátette: Magyarországon ilyen, digitális elemekkel bővített játszóterekkel sajnos még nem találkozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: