Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 30. 09:55, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Étolajjal üzletelő bűnszervezetet leplezett le a NAV

Étolajjal üzletelő bűnszervezetet leplezett le a NAV

Kiterjedt nyomozás után 18 tagú, étolajjal üzletelő bűnszervezetet leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - tájékoztatta a NAV bűnügyi szóvivője pénteken az MTI-t.

A nyomozás eddigi adatai szerint a szervezet tagjai 4 milliárd forintnyi általános forgalmi adót csaltak el. Az egyik őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták - közölte Sárközi Alexandra.
A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője - aki azóta már kiszállt a cégből - a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit.
A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és számlázta az étolajgyártónak. Az áru azonban - a számlákon feltüntetettektől eltérően - Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett.
A pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait.
A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozniuk, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.
Ugyanakkor a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák hatóságok segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták.
Ezen kívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja.
A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.
A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tíz gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.
Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást - közölte a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.