Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Figyeljünk, mit osztunk meg – adatvédelmi vizsgálatok és eljárások

Figyeljünk, mit osztunk meg – adatvédelmi vizsgálatok és eljárások

Napjaink egyik égető és fontos kérdése adataink védelme, melyre egyre több jogszabály és rendelkezés születik. Az idei év eredményeit, és a 2015-ben esedékes vizsgálati témaköröket a Rádió Orient műsorában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Dr. Péterfalvi Attila részletezte.

Három év tapasztalatait figyelembe véve vendégünk elmondta, hogy az ombudsman helyetti hatósági működés jobban szolgálja az adatvédelem ügyét, így ez egy fontos változás volt a témakörben. Az információszabadság vonatkozásban nagyjából változatlanok a jogköreik, itt nem kapott a hivatal többlet jogosítványokat. Péterfalvi büszke arra, ahogy idén a hatósági eljárásokat intézték, valamint a bíróság előtti megmérettetésekre, az új technikai kihívásokra való reakciójukra, állásfoglalásukra is. A drónok, vagy épp a biometrikus adatok kezelése kapcsán is sikerült „újat mondaniuk”, s nemzetközi területeken is számos helyen történt előrelépés az együttműködésekben. Egy sikeres, előremutató évet zárhat a hatóság.

Konkrét adatokkal a jövő év elején állnak majd a parlament elé, de az már látható, hogy az ügyiratok száma mind az adatvédelem, mint az információszabadság területén nőtt. Indult több fajsúlyos eljárás is – például a követeléskezelőkkel, vagy a termékbemutatókkal kapcsolatosak -, ám jó pár helyen még nem érzékelhető igazán a jogtudatosulás a gyakorlatban, és ezért is nőtt a beadványok száma. Az elnök kezdeményezte az infótörvény módosítását is az elmúlt évek tapasztalatai alapján, mely jelentősen változtatna az adatvédelmi nyilvántartáson. Az önkormányzati választásoknál már használt bejelentési programot is ők fejlesztették ki egyébként, s egy hasonló rendszert készítenének, ha elfogadják a javaslatot.

Péterfalvi kifejtette, hogy az emberek sokkal óvatosabban kellene, hogy kezeljék adataikat. Gyakran azokkal az adatokkal élnek vissza, melyeket maga az alany adott meg. Persze ettől jogi felelőssége még nincs az illetőnek, azonban elkerülni már nem fogja tudni a jogsértést, csupán eljárást kezdeményezhet. A Kulcs a net világához című program pont az ilyen hibákra hívatott felhívni a figyelmet, s arra próbálja ösztönözni a polgárokat, hogy jól gondolják végig, milyen képeket vagy információkat osztanak meg magukról.

Fontos gondosan végigolvasni az adatvédelmi szabályokat, és figyelni a beállításokra. Ezen technikai megoldások a leghatásosabbak még az adatkezelés előtt. Ha már megtörtént a jogsértés, akkor az adatkezelőhöz érdemes fordulni, és kérni a nem kívánt információk törlését.

2015 februárjában rendeznek egy konferenciát, ahol a nemzetközi tapasztalatokat próbálják összegyűjteni a hatóság drónos ajánlásával összefüggésben. Ez befolyásolhatja még a döntéshozókhoz benyújtott iratok tartalmát is. Hamarosan az unió rendszerében is új adatvédelmi szabályozás lép életbe, mely alapján az infótörvény módosítási javaslatuk is készült, így az elnök bízik benne, hogy el fogják fogadni az ajánlást. A megkezdett vizsgálatok folytatása mellett új területeket is érintenek jövőre, valamint részt vesznek abban a nagy, 2016 elejéig tartó EU-s projektben, mely egy adatvédelmi tananyag elkészítéséről szól általános iskolák számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.