Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Sertéseken végzett kutatásuk során a szakemberek kifejlesztettek egy módszert, aminek segítségével gyógyítható lehet a szívritmuszavar, mégpedig úgy, hogy genetikailag átprogramozzák a szívizom sejtjeit úgynevezett 'pacemaker sejtekké' - adta hírül a The Washington Post.

'Minimális beavatkozással elsőként kifejlesztettünk egy biológiai pacemakert, ami elegendő volt az életminőség javulásához' - mondta Eduardo Marbán, a Cedars-Sinai Heart Institute igazgatója, a tanulmány vezető szerzője. Ezzel sikerült elérni a tanulmány fő célját, vagyis hogy megtalálják a hagyományos pacemaker biológiai alternatíváját.

A tanulmány keretében 12, szívblokkban szenvedő sertést oltottak be egy egyszerű génnel (TBX18) a sejtek újraprogramozása céljából, a kontrollcsoport tagjai pedig placebóként szolgáló fehérjét kaptak.

A szívblokk nevű betegség során az elektromos impulzus csak lassan, késve jut keresztül. A beültetést követően két héten keresztül a szakemberek naponta kétszer megmérték a sertések pulzusszámát. A terápia gyors hatásúnak bizonyult, s már a beültetést követő 24-48 órában az izomsejtek átprogramozása révén a biológiai pacemaker megfelelően szabályozta a pulzusszámot.

A szakemberek szerint három éven belül megkezdődhet a módszer embereken történő klinikai vizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.