Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 25. 14:33, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hobo 70 - Születésnapi programsorozat a Nemzeti Színházban

Hobo 70 - Születésnapi programsorozat a Nemzeti Színházban

Hét estből álló programsorozat kezdődik októberben Földes László Hobo 70. születésnapja alkalmából a Nemzeti Színházban; az előadásokra Hobo-bérletet vásárolhat a közönség.

Földes László Hobo, aki 46 éve van a pályán, elmondta, hogy az Úton lenni a boldogság címmel meghirdetett életműsorozat október 19-én kezdődik a Vissza a gyökerekhez című esttel.
A hét előadás között három olyan is lesz - a Vissza a gyökerekhez, a Szimpátia az ördöggel és a Kopaszkutya című est -, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre, vagy ha igen, akkor is "súlyos sérülések érték". A többi alkalom egy-egy lemezhez - a Középeurópai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn, illetve a Vadászat című albumhoz - kötődik.
Decemberben a Requiem a bluesért című duplalemez bemutatóját is a Nemzetiben tartják a sorozat keretében. "A szó zenei értelmében ez az első igazi blues lemez, amelyet életemben csináltam. Ezen csak blues-ok vannak" - mondta, hozzátéve, hogy a lemez két részből áll az egyik a Blues útja, a másik pedig maga a Requiem a bluesért. "Eddig megpróbáltam a színházat beépíteni a zenébe és nem fordítva" - mondta Földes László, hozzátéve, hogy a lemezbemutató koncerten azonban keretjátékot, színházi elemeket is felhasznál majd.
Ugyanezzel a címmel 20 interjúból álló kötet is megjelenik, amely a rockzene és a blues magyarországi helyzetével foglalkozik. A közönség előtt készült interjúkat tartalmazó könyvről Jász Attila költő, kritikus, esszéista elmondta: közös kötetük két kapolcsi nyár - 2013 és 2014 - beszélgetéseiből született, és az Új Forrás kiadónál jelenik meg.
Hobo születésnapján, február 13-án A vén gazember áriája címmel tart koncertet, amelyre a bérlettulajdonosok elővásárlási lehetőséget kapnak. A zenész elmondta: önironikus előadásra törekszik. A tervek szerint a koncertet vidékre, elsősorban színházakba is elviszik, a záróelőadást szabadtéren tartják májusban Budapesten. Ezt követően a nyáron a határon túl is tervez fellépést.
Az év végén az interneten Úton lenni a boldogság címmel Hobo-archívum nyílik, amelynek feltöltése már folyik. Összegyűjtik az általa játszott zenéket és írásait: dalszövegeket, fordításokat, színdarabokat, novellákat, könyveket. Klippek, filmek, az előadóestek felvételei is helyet kapnak a gyűjteményben.
"Börtönökben, templomokban, kocsmákban és iskolákban is játszom, nemcsak a Nemzeti Színházban" - mondta, hozzátéve, hogy sok helyről kapott visszajelzést, hogy használják és tanítják műveit. Ezért a gyűjtemény anyagából az oktatásban hasznosítható könyvet és pendrive-ot is készítettek.
A Nemzeti Színház igazgatójával közös munkáról szólva Földes László Hobo felidézte, hogy Vidnyánszky Attila eddig legalább tíz estet, monodrámát és színdarabot rendezett számára, és újabb munkára is készülnek: Hobo hetvenkedései címmel egy opera buffát mutatnak be a jövő év elején.
Kiemelte: egyedülálló, hogy a Nemzeti Színház az előadóesteken túl blues-koncerteket is befogadott. Mint mondta, jól érzi magát a Nemzetiben, senki nem szól bele a munkájába, szabadon dolgozhat, megvalósíthatja ötleteit.
Hozzátette: nagyon sok mindent tervez az idei évadban, ha ennek a felét meg tudják valósítani, az már nagyon jó eredmény lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.