Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 18. 07:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogy előzzük meg a vesebetegségek kialakulását?

Hogy előzzük meg a vesebetegségek kialakulását?

Jelenleg 7-800 ezer ember él veseproblémával Magyarországon a becslések szerint, ezért megelőzésére, lehetséges szövődményeire a szakemberek folyamatosan, az egész év során próbálják felhívni a figyelmet. A Rádió Orient műsorában Reusz Görgy gyermekorvos, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke taglalta a legfontosabb tudnivalókat.

A vese

„Az egyik legcsodálatosabb szerv” - aposztrofálta a nephrológus a vesét, aminek fő feladata a vér megszűrése, és vizeletté alakítása. Ugyan mi naponta nagyjából másfél liter vizelettel találkozunk csak, a vese 180 liter elsődleges vizeletet is ki- majd visszaszűr egy bonyolult csőrendszeren keresztül, a vérátáramlásnak pedig percenként körülbelül 20 százalékát kapja meg.

Vesebetegségek kialakulása, statisztikák

Vesebetegségek már a magzati korban is kialakulhatnak örökletes úton vagy valamilyen behatásra is, de születés után is okozhatja fertőzés, gyulladás, immunbetegség, vagy akár fejlődési rendellenesség is. Reusz kiemelte az olyan civilizációs betegségeket, mint az elhízás, s az általa gyakran kiváltott magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek a fő kiváltó okok felnőtt korban. Becslések szerint jelenleg 7-800.000 ember van veszélyeztetett állapotban, nekik egy tizedük az, akit vesegondozóban kezelnek, végállapotban évente nagyjából 10.000 beteget számlálnak, ma pedig körülbelül 6000-en vesznek részt krónikus dialízis programban.

Megelőzés

A gyermekorvos hangsúlyozta az életmód fontosságát, főként, hogy serdülő páciensei harmada túlsúlyos, sokaknak közülük máris magas a vérnyomása, ami gyakorlatilag a cukorbetegség előszobáját jelenti. Fontos a megfelelő, lehetőleg só mentes étkezés, valamint a mozgás, már egészen fiatal kortól. Egy egészséges embernek naponta két liter folyadékot, lehetőleg tiszta vizet javasolt fogyasztania, ha azonban valaki egyéb betegségben, vagy akár vesebajban szenved, annál eltérhet ez a mennyiség, így nekik mindenképp érdemes konzultálniuk háziorvosukkal.

Jelek, szövődmények

Műsorunkból az is kiderült, hogy vannak látványos – mint például a vesekő – és lappangó jelei is a vesebetegségeknek. A szomjúság, a vizeletmennyiség növekedése, csontritkulás vagy a vérszegénység is utalhat rá, kicsi gyermekeknél pedig akár a csontok elgörbülése is. Ha kialakult a betegség, az az egyik legkomolyabb szív-érrendszeri rizikófaktorral jár, de a transzplantáció lassíthatja, vagy jobb esetben akár vissza is fordíthatja ezeket a folyamatokat, s a gyógyszeres kezelések is jók általában. A dialízis és a transzplantáció is megkezdhető bármilyen életkorban.

Lista, várakozás

A szakember elárulta, hogy a transzplantációk alapvetően sikeresek, s 90 százalék fölött van a túlélők száma. Donor agyhalott beteg, vagy családtag lehet, a várakozási listáról pedig nem időrendi sorrendben, hanem különböző kritériumok szerint választanak pácienseket. Jelenleg 1100 beteg szerepel ezen, s évente nagyjából 300 átültetést szoktak végezni.

Nemzeti Vese Program

Reusztól megtudhattuk, hogy immáron az összes vesével foglalkozó, vagy a témában érintett szervezet együttes akciója a Nemzeti Vese Program, amit a nephrológiai szolgáltatók találtak ki 2010-ben. Céljuk a figyelem felkeltése a vesebetegségekre, valamint hogy terjesszék a szervvel kapcsolatos ismereteket a civil lakosság, és a szakma körében egyaránt. Különböző akciókat, programokat szerveznek, jelenleg például egy animációs pályázatra nevezhetnek képző- és iparművészeti középiskolások, de volt már egyetemistáknak plakát, kisebbeknek pedig rajzpályázat is. Ezen alkotások egy részét bárki megtekintheti jelenleg a Westend és a Mammut bevásárlóközpontokban. A kezdeményezés kiemelt partnere az Országos Élelmezési és Táplálkozási Intézet, akik az idei kampány témájával, a vízfogyasztás kiemelésével kapcsolódnak a programhoz.

8 aranyszabály

Hogy a mindennapi életben mire érdemes odafigyelni, ahhoz többek közt az a nyolc aranyszabály is segítséget nyújthat, melyek a Nemzeti Vese Program honlapján is fellelhetőek. Ezek közt a már említett jó kondíció és a táplálkozás mellett szerepel például a dohányzás elkerülése, a vérnyomás, vércukorszint ellenőrzése is. Reusz kifejtette, hogy legfontosabb céljuk, hogy minél kevesebb vesebeteg legyen, melyhez kiemelkedő feladatuk a prevenció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.