Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Szeptember 30. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hongkong forrong

Hongkong forrong

Több ezer diák követeli 1 hete azt, hogy a 2017. évi kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak. A hatóságok jelentős rendőri erőkkel, paprikaspray-vel, könnygázzal igyekeznek szétoszlatni a tüntetőket. A South China Morning Post című napilap online kiadása szerint a fiatalok vasárnap több helyütt megpróbálták a rendőrkordont áttörni, a tüntetők és a biztonságiak között összecsapások voltak.

A fényképes beszámolók arról árulkodnak, hogy az utak szinte csatatérhez hasonlítanak, és több kórháznál is sorban állnak az ellátásra szorulók. A diákok azt szerették volna elérni, hogy a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom a tervezett október elsejénél előbb, vagyis már hétfőtől mozgósítsa szimpatizánsait. Meghirdetett céljuk, hogy polgárok tízezreivel megbénítsák a város üzleti negyedét, amíg követeléseiket nem teljesítik.

A diákszövetség közleményében éjfélig adott haladékot a hongkongi kormányzatnak arra, hogy teljesítse követeléseiket, egyúttal tanulmányaik további felfüggesztését, a tüntetések folytatását helyezték kilátásba, és felhívták a hongkongiakat a sztrájkra. A kínai központi kormány hongkongi ügyekért felelős hivatalának szóvivője azt hangoztatta, Pekingnek meggyőződése, hogy a különleges közigazgatási övezet képes megfelelően kezelni a Foglald el a központot! mozgalmat. A szóvivő korábban 'törvénytelen gyülekezésnek' nevezte a hongkongi demonstrációt. A hongkongi tőzsde, a Hang Seng index 1,8 százalékkal gyengül, és gyengül a hongkongi dollár is az amerikai dollárral szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.