Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 25. 10:52, vasárnap | Belföld
Forrás: MNO

Itt várhatók a legveszélyesebb hófúvások

Itt várhatók a legveszélyesebb hófúvások

Az ország egyes részein akár 15 centiméter hó is eshet vasárnap, az erős szél miatt több helyen hófúvások okozhatnak problémát. A fővárost már belepte a hó. Kisebb balesetek voltak országszerte a havazás miatt, de elzárt település nincs.

Nincs fennakadás a havazás miatt a fővárosi közösségi közlekedésben, az utakat folyamatosan síkosságmentesítik – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel.A csapadék megérkezésekor a társaság 92 téli célgéppel azonnal megkezdte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózat síkosságmentesítését. Ennek eredményeként vasárnap üzemkezdettől a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ahol szükséges, takarítsák le a havat a járdákról a balesetek elkerülése érdekében.

Dunántúl

A Dunántúlon több helyen nehezíti a közlekedést a havazás és a hófúvás, vasárnap hajnalban egy mellékutat le kellett zárni Veszprém megyében, de elzárt település nincs. A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben.

A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott.

Több helyen – főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében – kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.

Ruskáné Takács Anita, a megyei igazgatóság szóvivőjének közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el. A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.

A vasútnál nincs gond

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel. A vasúttársaság dolgozói mindenhol készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, elvégezzék a váltók megtisztítását a hótól, illetve a váltófűtő-berendezéseket is üzembe helyezik – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Mávinform közlése szerint Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméteri körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

A Dunántúlon viharos lökések lesznek

Vasárnap borult marad az ég, a Dunántúlon ismétlődő havazás várható, a friss hó mennyisége főként a hegyekben haladja meg az 5 cm-t. Az esőt keleten is egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel, legkésőbb a Tiszántúlon, de legfeljebb a Duna-Tisza köze nyugati részén és a hegyekben alakulhat ki néhány cm-es, a magasabb hegyekben vastagabb hóréteg. Az északi, északnyugati szelet főként a Dunántúlon kísérik erős, néhol viharos lökések, ami hófúvást okozhat.

A legmagasabb hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű. Késő estére -2, +4 fok közé hűl le a levegő. A fővárost egyébként már belepte a hó.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS: Vasárnap a Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 km/h körül) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként (főként Győr-Moson-Sopron megye keleti része, Komárom-E. megye nyugati határa, Veszprém megye) magas hótorlasz is létrejöhet. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

CSAPADÉK: A Dunántúlon, a Duna-Tisza-közének nyugati felén és az Északi-középhegység térségében további havazás (síkvidék: lepel – 5 cm, magasabban fekvő részek: 5-15 cm) várható, amely napközben síkvidéken olvadhat. Az Alföld keleti felén is egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel az esőt (legkésőbb a Tiszántúl keleti részén, ott a váltás estétől esélyes), de a pozitív hőmérséklet miatt számottevő (> 1-2 cm), nagyobb területet érintő hóréteg kialakulása ott nem valószínű.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig

Gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett időnként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Eleinte helyenként, majd szórványosan, az időszak végén többfelé valószínű havazás, kezdetben keleten, majd főként délen havas eső, eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1, +4 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni