Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 16. 13:13, szerda | Kék hírek
Forrás: Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

JÓZAN HÚSVÉT

JÓZAN HÚSVÉT

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni, tekintettel arra, hogy ezen ünnep hagyományai közé tartozik az utazás, vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit.

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek az ittas vezetést a „három gyilkos” egyikeként (biztonsági öv használatának elmulasztása, gyorshajtás mellett) szokták emlegetni.

Az alkoholfogyasztás nem új keletű szokás vagy hóbort, még csak nem is új trend, mint ahogyan az ittas vezetés sem napjaink problémája. Az tény, hogy a motorizáció fejlődésével a technikai forradalom előretörésével egyre több gondot idézett elő az alkohol, illetve bódító hatásának következménye a baleseteknél.

Az alkohol fiziológiás hatásai:

Néhány pohár ital elfogyasztásának hatására az alkohol növelheti, de csökkentheti is a szív ritmusát, kitágítja a bőrben lévő vékony hajszálereket. Csökkenti a testhőmérsékletet, növeli az étvágyat, a nyálelválasztást és a gyomorsav mennyiségét. Az alkohol hatására nő a reakcióidő, illetve romlik a mozgáskoordinációs képesség.

A szeszesital fogyasztás nagyobb dózisban zavarodottságot, elfolyó beszédet, torzult látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményez, ezekhez a tünetekhez gyakran rosszullét és hányinger társul.

Még nagyobb mennyiségben történő fogyasztása légzési nehézséghez, szélsőséges esetben légzésbénuláshoz, általános érzéketlenséghez vagy keringési zavarokhoz vezethet.

Az alkohol minden fogyasztóra másként hat. Nincs két egyforma szervezet, így nincs két egyforma módon történő feldolgozás sem. Még ugyanaz a személy is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkoholmennyiségre.

A hatás függ például attól, hogy üres vagy teli gyomorra ivott, mennyire fáradt, szed-e éppen nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót. Ráadásul az alkohol káros hatásai a nőkre korántsem úgy hatnak, mint a férfiakra. Az egyik lényeges ok, amely miatt a nők számára a káros hatások nagyobbak az, hogy a nők szervezetében általában nagyobb a zsírok koncentrációja, mint a hasonló egészségi állapotú férfiakéban.

Az alkohol egy poláris vegyület, ezért jobban oldódik a poláris vízben, mint a poláris zsírban. Így ugyanannyi ital elfogyasztása után az alkohol koncentrációja egy férfi szervezetben jelentősen kisebb lesz, mint egy ugyanolyan méretű női szervezetben. A nagyobb koncentráció a nők szervezetében annak eredménye, hogy a nagyobb zsírtartalom miatt kevesebb a vér és más, nagyrészt vízből álló testfolyadék, amelyekben az alkohol oldódik.

Mindezek ismeretében a szeszesital fogyasztása után kialakuló véralkohol-koncentráció mértékét meg lehet becsülni, de az alkohol hatását nem.

A véralkohol-koncentráció ezrelékben kifejezhető érték. Egy ezrelék az az alkoholkoncentráció, amelynél egy egységnyi alkohol keveredik ezer egységnyi vízhez. A férfiak testsúlyának 70 százaléka, a nők szervezetének 60 százaléka víz, a zsírszövetek nagyobb aránya miatt. Mivel az alkohol nagyjából egyenletesen oszlik el a szervezet víztartalmú szöveteiben, ezért a vérben ugyanolyan mértékű az alkoholkoncentráció, mint a többi testnedvben, így a véralkohol-koncentráció mértéke is kiszámolható.

Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása:

A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon a 0 tolerancia elve a mérvadó, vagyis vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett. Ennek oka, hogy a különböző közlekedésbiztonsági kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az észlelési- és reakcióidőt, azaz hátrányosan hat a vezetési képességre.

Valóban, az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben.

Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása témakörében végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy:

  • már alacsony alkoholfogyasztás hatására is jelentően romlik a sávtartás pontossága, nagyobb lesz a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest,
  • a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol nagy mértékben növeli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét,
  • az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát,
  • az alkoholfogyasztás hatására jelentősen romlik az agy által vezérelt feladatok összehangoltsága:
    • a szemmozgások lelassulnak, a pupilla képtelen alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz, a látótér beszűkül, és ez nem tudatosul a gépjárművezetőben, ezért különösen veszélyes,
  • a mozgások pontatlanabbá válnak, romlik a jármű apró kitéréseinek észlelése, könnyen bekövetkezhet az egyensúly elvesztése, túlméretezett és gyakran megkésett kormánykorrekciók lesznek jellemzőek,
  • a reakcióidő meghosszabbodik, nő a hibás döntések száma, csökken a felelősségérzet.

A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik. A teljesen józanul közlekedő is vállal némi kockázatot, ez a kockázat 0,5 véralkohol-koncentráció esetén a duplájára, 0,8 ezreléknél a négyszeresére, 1,5 ezreléknél pedig már a tizenhatszorosára növekszik.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy:

  • a kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, és elősegíti a kijózanodást,
  • a nyári melegben vagy kemény fizikai munka során jellemző izzadással az alkohol is elpárolog,
  • a teli gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását,
  • a hideg zuhany kijózanít és alkalmassá tesz a vezetésre.

Tekintettel a fentiekre, a 2014. április 17-től április 21-ig tartó időszakra az Országos Rendőr-főkapitányság „Józan Húsvét” elnevezéssel figyelemfelhívó kampányt hirdetett. Ennek során a rendőrség egyrészt a médián keresztül igyekszik felhívni a közúton közlekedők figyelmét az ittas járművezetés veszélyeire, másrészt fokozott ellenőrzéseket tart, melynek során az ittas járművezetők kiszűrésére kiemelt figyelmet fordít.

A kampányidőszak két részből áll, az első felében, 2014. április 17-én és 18-án az ittas állapotban előidézett közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében folytatunk propaganda tevékenységet, illetve ellenőrzéseket, amely az ittasság ellenőrzésén túl kiterjed a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelező felszereltségének meglétére, épségére. A kerékpárosok vonatkozásában elsősorban a figyelemfelhívás a célunk a kötelező és az ajánlott felszerelések használatának fontosságára.

A kampányidőszak második felében, 2014. április 19. és április 21. között:

  • az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése
  • az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása;
  • passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése lesz a feladatunk.

Ezúton kérünk minden közlekedőt, hogy csak és kizárólag józanul, a vezetésre alkalmas egészségi állapotban üljön a volán mögé, vagy szálljon kerékpárra, mert ellenkező esetben nem csak saját magát, hanem a közlekedés egyéb résztvevőit is komoly veszélynek teszi ki!!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.