Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 21. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről? Ebben a kérdésben kért segítséget az onlinejogsebesz.hu szakértőitől egy olvasó. A választ ezúttal is jogász adja meg.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Egy nő ismerősöm nevében szeretnék segítséget kérni. Elváltak, mindkét félnek új családja van. Közös lányuk az apánál került elhelyezésre. Az anya 2011 január óta nem tudott fizetni gyermektartásdíjat, amit az apa részére az állam megelőlegezett. Most részletekben törleszti adók módjára történő behajtása címen. Az anya jelenleg egy 2 éves fiúval van otthon gyesen. Albérletben élnek, jövedelmük épp a megélhetésre elég. A kérdései a következők lennének: Ha az anyuka lemond a lányáról, abban az esetben is ki kell fizetnie az elmaradott, és az állam által megelőlegezett gyermektartásdíjat? Valamint, ha lemond a gyermekről, akkor az anyai nagyszülők láthatási joga így életben marad? Esetleg lenne erre valami más megoldás is, mert végső elkeseredésében nem tudja mi tévő legyen. A lánya láthatását sem szeretné elveszíteni, de a vele élő fiút is fel kell nevelnie. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel..
2014. 11. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Őszintén szólva nem értem, hogy mit ért a gyermekről való lemondás alatt. Ha a gyermek az apánál került elhelyezésre, akkor tulajdonképpen már “lemondott” róla. Az a szülő, akinél a gyermek elhelyezésre került, pedig tartásdíjra jogosult. A láthatásnak és a tartásdíj fizetési kötelezettségnek pedig semmi köze egymáshoz.

Az állam által megelőlegezett tartásdíjat meg kell fizetni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni