Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közúton szedi be a pénzt a NAV

Közúton szedi be a pénzt a NAV

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónap alatt - írja a Magyar Nemzet. Az év eleje óta élő lehetőséggel a hatóság emberei eddig negyedmilliárd forintnyi köztartozás behajtásáról gondoskodtak.

Új módszert vethet be az adótartozások beszedéséért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az esztendő eleje óta a helyszíni, közúti ellenőrzést végző pénzügyőrök lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát, a közadósságot felhalmozó személy kocsiját vagy a helyszíni vizsgálat alá vont gazdasági szereplő raktárkészletét, üzlethelyiségének berendezéseit. – Az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetőséggel a pénzügyőrök – mondta a lap érdeklődésére a szervezet jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Suller Attila közölte azt is, az esetek megközelítőleg kétharmadában az adótartozást a helyszínen kifizették az érintettek, vagy más módon, például banki átutalással haladéktalanul gondoskodtak a hiányzó összegek – szám szerint nagyjából hatvanmillió forint – lerovásáról. A többi ügyben a NAV emberei lefoglalták az árut, a tételek együttes értéke – a hiányzó adó nagyságához igazodóan – meghaladta a kétszázmillió forintot.

A gyakorlatot egy példával szemléltetve Suller Attila azzal kezdte: a pénzügyőrök megállítanak a közúton egy kamiont. A hatósági emberek ilyenkor számos tényezőt tekintenek át, például azt, hogy a sofőr megfelelő szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, s nem található-e a járműben tiltott anyag, például kábítószer. – A pénzügyőrök az ellenőrzéskor előzetesen megvizsgálják azt is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak, illetve a megrendelőnek van-e köztartozása – mondta a szóvivő. – Tartozás esetén telefonon egyeztetnek a központi ügyelettel. Itt a végrehajtással foglalkozó munkatársak – akár az esti vagy a hajnali órákban is – átnézik a szükséges nyilvántartásokat, hogy az adósság nagyságát pontosítsák, és ellenőrizzék, hogy az ingóságok lefoglalása foganatosítható-e. Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről. A jármű vezetője akár helyben leróhatja a summát, miként arra is van mód, hogy a cég tulajdonosai, irányítói gondoskodjanak a pénzek befizetéséről. Ha a tartozást nem rendezik, a központban ülő adóhivatalnokok rögzítik a nyilvántartásban az áru lefoglalásának tényét.

A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók – a fuvaros megérkezésekor – a megrendelő telephelyéről a készletet lefoglalják, vagyis az érintett nem teheti pénzzé és nem rendelkezhet vele szabadon. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. – Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor – lényegében azonos ügyintézéssel – a kamiont foglalja le a NAV – mondta Suller Attila, megjegyezve: ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a járművet kivonhatják a forgalomból, s ezután eladják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.