Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 28. 13:30, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - brit, német, osztrák és lengyel lapok

Külföldi sajtó Magyarországról - brit, német, osztrák és lengyel lapok

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról közölt elemzést kedden a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne a "Magyarország az Orbanomics költségeivel küszködik" címet viselő írásában úgy vélekedik, hogy az Egyesült Államokkal vívott durva diplomáciai ütésváltás és a világ első internethasználati adója ellen kibontakozó tömeges lázongás nyomán most már kezdenek megjelenni a repedések az Orbán Viktor miniszterelnök által kialakított politikai felépítményen.
Az internetadó terve (az elemzők által csak "Orbanomics"-ként emlegetett unortodox gazdaságpolitika legújabb deficitcsökkentő kísérlete, amely a bírálók szerint az 1990-es évekbe rúgná vissza a magyar digitális gazdaságot) példátlan ellenállást szított a Fidesszel szemben. Megmutatja ugyanakkor azt is, hogy a magyar kormány számára milyen kevés adópolitikai lehetőség maradt négyévnyi "radikális Orbanomics után", amelynek nem sikerült csökkentenie a hazai össztermék (GDP) 80 százalékának megfelelő közadósság-rátát - áll a Financial Times írásában.http://www.ft.com/cms/s/0/cc8f9944-5b8e-11e4-81ac-00144feab7de.html#axzz3HOVaFQ3Y
Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) A kormány el akarja vágni a világtól Magyarországot címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy az internetadó tervezete ellen tiltakozók számára "a pénznél sokkal többről van szó", és az új adó terve "ismét mozgásba lendítette a megbénult ellenzéket".
Kifejtette, hogy amíg más "vitatott témák", mint például a német megszállás áldozatainak emlékműve "nemzetközileg nagyobb hullámokat vert, mint Magyarországon", az internetadó ügye rögtön nagy tiltakozást váltott ki még kormánybarát médiumok részéről is, az interneten pedig "olyan vihart kavart, amely szinte pillanatok alatt több mint 200 ezer tiltakozó szavazatot söpört össze".
Hozzátette, hogy a Milla csoport is hasonlóan indult, sorsa pedig megmutatja a kormánnyal szembeni online kezdeményezések révén indított politikai mozgósítás határait, hiszen a Millából kifejlődött Együtt-PM párt "kifejezetten rosszul" szerepelt az idei választásokon. Ugyanakkor a Fidesz reakciói azt jelzik, hogy "komolyan veszik" a tiltakozást - tette hozzá a FAZ tudósítója.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/internet-steuer-regierung-will-ungarn-von-der-welt-abschneiden-13232362.html
A Die Welt című konzervatív lap Az internetadó dühíti a magyarokat címmel közölte keddi számában Boris Kálnoky írását, aki kiemelte, hogy a magyar politikában "a nagy művészet megérteni, hogy mi mozgatja meg az embereket, és hogyan lehet megszólítani őket", ez pedig eddig a Fidesz "nagy erőssége" volt, de úgy tűnik, "fordul a kocka" és lehet, hogy "Orbán elveszti érzékét a nép rezdülései iránt".
Az internetadó "rákényszerítése az +internet nemzedékére+ talán azt is mutatja, hogy a párt, amely Fiatal Demokraták Szövetségének nevezi magát, öregszik" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Fidesz kezdeményezése "érdekes kettős erkölcsről" tanúskodik, hiszen korábban elutasította az internetadót.
Kálnoky az amerikai beutazási tilalom ügyével kapcsolatban egyebek között kifejtette, hogy "súlyos válság" jellemzi a magyar-amerikai kapcsolatokat. Úgy vélte, "a kormány jól tenné, ha felismerné a válságot és mérlegelné, hogy miként lehet azt megoldani", erre azonban "eddig semmiféle jel nem utal", és a kormány inkább "kísértést érezhet arra, hogy az amerikai bírálatot +külső beavatkozásnak+ bélyegezze, és ezzel mozgósítsa híveit".
http://www.welt.de/politik/ausland/article133704645/Tausende-Ungarn-protestieren-gegen-Internetsteuer.html
A Die Zeit című liberális hetilap online kiadásában Orbán tovább építi tekintélyelvű államát címmel jelent meg Michal Kokot írása, amely szerint Magyarországon "erjedés" kezdődött. A kormány bírálói és emberi jogi aktivisták attól tartanak, hogy az internetadó "a szabad véleménynyilvánítás utolsó területét hivatott meggyengíteni", a kormány legfőbb célja azonban az államháztartási bevételek bővítése - fejtette ki.
A Die Zeit szerzője elemzőket is idézve ismertette egyebek között az amerikai beutazási tilalom, a Norvég Alapok és a trafikpályázatok ügyét, írt Orbán Viktor és Simicska Lajos viszonyáról, és hangsúlyozta: "minden arra utal, hogy Orbán tovább építi tekintélyelvű államát", és e tevékenység közepette "belső ellenzéktől nem kell tartania, az EU pedig azt teszi, amit már hosszú ideje: hallgat".
http://www.zeit.de/politik/ausland/2014-10/einreiseverbot-korruption-sanktion-ungarn/komplettansicht
Orbán Viktor maga ellen fordította a fiatalságot - írja a Der Standard című liberális osztrák lap kedden. A lap budapesti tudósítója, Gregor Mayerúgy véli, a fiatal magyar internet-felhasználók a Nyugathoz tartozónak érzik magukat, és szembehelyezkedtek az Orbán Viktor által képviselt politikával, amely egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát a tekintélyelvű Oroszországgal.
http://derstandard.at/2000007332881/Tausende-Ungarn-demonstrieren-gegen-Internet-Maut
A Rzeczpospolita lengyel napilapban Jaroslaw Gizinski, a lap Magyarországgal rendszeresenfoglalkozó szerkesztője úgy véli, hogy az internetadóval kapcsolatos tiltakozások "a Fidesz vezetőinek szánt komoly figyelmeztetést jelentenek". A vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban rámutat: a pártokban tömörült ellenzéknél sikeresebbek a tiltakozás "politikától független" szervezői. Gizinski úgy véli, a kormánynak nem érdeke a belső konfliktusok és a "külső kritika" által okozott feszültség növelése, ezért alkalmat keres, hogy visszavonja az internetadó bevezetésére irányuló tervezetet.http://www.rp.pl/artykul/1152450-Wegrzy-bronia-internetu.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.