Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 15. 11:55, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Magyarok kenyere - Elindult az utolsó lisztadomány Kárpátaljára

Magyarok kenyere - Elindult az utolsó lisztadomány Kárpátaljára

Elindult az utolsó lisztadományt szállító kamion kedden a tavalyi Magyarok kenyere program keretében: a 20 tonna lisztet a Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon és több rászoruló kárpátaljai magyar szervezet kapja.

Az adomány útnak indítására több hónapos engedélyeztetési procedúrát követően nyílt lehetőség - írták a szervezők szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Kiemelték: a lisztet eredetileg a Kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon 70 leánygyermekének szánták, de mivel "a kárpátaljai ínség példátlan összefogással kovácsolja össze a rászorulókat" a 20 tonna magyar lisztből nem csak ők maguk, hanem 8 további kárpátaljai magyar intézmény is részesül.
A jótékonysági program ennek köszönhetően több mint 1000, főként magyar ajkú gyermek étkezéséhez járul hozzá - hangsúlyozták.
Utaltak rá, hogy a 2014. évi Magyarok kenyere program többi lisztadományát már tavaly átadták: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 80, a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület 24 tonna, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ 6,5 tonna lisztet kapott.
A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok kenyere 2011-ben indult Pécsről Korinek László jogászprofesszor ötlete nyomán.
A kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött búzát ünnepélyesen összeöntik, lisztet készítenek belőle, s azt rászorulóknak juttatják el.
Évek óta ebből a lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret és azt a több ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet értékesít, hogy a befolyt összegből gyermekek étkeztetését segíthesse.
A jótékonysági akció első évében 10, 2012-ben 25, 2013-ban 100, 2014-ben pedig a várakozásokat messzemenően meghaladva, 200 tonna búzát sikerült összegyűjteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.