Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Majmok képesek megtanulni az önfelismerést

Majmok képesek megtanulni az önfelismerést

Az ember nagyjából kétéves korára képes felismerni saját tükörképét. A csimpánzoknál, orangutánoknál, bonobóknál és gorilláknál szintén felfedezhető az intelligencia eme kulcsfontosságú fokmérője, ám a majmok eddig nem szerepeltek túl fényesen az önfelismerési tükörtesztekben. Kínai szakemberek új vizsgálata szerint a rhesusmajmoknak megtanítható, hogy felismerjék saját tükörképüket.

Normális körülmények között a majmok nem ismerik fel magukat a tükörben, feltehetőleg az öntudat hiányából fakadóan' - magyarázta Neng Gong, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója, a Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány vezetője. A szakember szerint most kimutatták, hogy megfelelő képzéssel a majmok el tudják sajátítani az önfelismerés képességét.

A tesztek során az állatokat tükör elé ültették, majd enyhe irritációt okozó vörös lézerrel világítottak arcuk különböző pontjaira. A majmok majdnem mindig megérintették az arcukon a vörös folt helyét, és ezért étellel jutalmazták őket. A tesztet később megismételték egy másik lézerrel, amely azonban már nem okozott irritációt. A tükörbe nézve a majmok ugyanúgy megérintették az arcukon megjelent foltot, az irritáció hiányától függetlenül, amiért szintén étellel jutalmazták őket.

Nagyjából 2-5 hétnyi gyakorlást követően az állatok megtanulták megérinteni a lézerfoltot, vagy a festett jelet az arcukon a tükörképük alapján, illetve előszeretettel nézegették a tükörben azokat a testrészeiket, amelyeket máskülönben nem látnak.

Gong hangoztatta, hogy az autizmussal, szkizofréniával és Alzheimer-kórral élők egy része elveszíti a tükörben való önfelismerés képességét. A szakember szerint, habár a páciensek önfelismerési képességének leromlása valamilyen kognitív és neurológiai deficitre utal, az eredmények azzal kecsegtetnek, hogy megfelelő módszerekkel ezek orvosolhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére