Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mandula-őssejttel gyógyítható a májkárosodás?

Mandula-őssejttel gyógyítható a májkárosodás?

A tudósok feltaláltak egy új megoldást, amellyel műtéti beavatkozás nélkül helyreállítható a májkárosodás, méghozzá mandulákból származó őssejtek felhasználásával - számol be egy új tanulmányról aFox News.

A kutatás keretében a mandula eredetű őssejteket először egy hőérzékeny folyadékba préselték, amely testhőmérsékleten biológiailag lebomló, 3D gél állagúvá alakul. Emellett olyan anyagokat adtak hozzá, amelyek segítségével az őssejtek májsejtekké alakultak.

Hasonló alternatívákat már korábban is felfedeztek, de azok csontvelőből származott őssejteket tartalmaztak, amelyek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. Mivel azonban az orvosok milliónyi mandulaműtétet végeznek évente, így nagy mennyiségű sejtek állnak rendelkezésre.

A szakemberek abban bíznak, hogy az eredmény egy kevésbé költséges, non-invazív alternatíváját jelentheti a májtranszplantációnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről