Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 17. 13:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött az évad a Thália Színházban - Az első bemutató A hőstenor

Megkezdődött az évad a Thália Színházban - Az első bemutató A hőstenor

Megkezdődött az évad a Thália Színházban; első bemutatóként Ken Ludwig A hőstenor című bohózatát láthatja a közönség Réthly Attila rendezésében október 11-én.

Réthly Attila a színház szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: tavalyi rendezése, a Boenig Boenig sikere után a színház művészeti vezetése főrendezőnek kérte fel. Csatlakozott a színházban dolgozó csapathoz, Bereményi Géza igazgatóhoz, Csányi Sándor művészeti vezetőhöz és Hamvai Kornél irodalmi vezetőhöz.
"Úgy döntöttünk, hogy a színházat egy kicsit más irányba visszük, és megpróbálunk olyan tartalmasan szórakoztató Broadway-típusú színházat felépíteni, amely méltán számíthat a közönség, és reményeink szerint hosszú és kitartó munka után a szakma megbecsülésére" - fogalmazott a főrendező, aki már a tavalyi évad óta dolgozik a társulattal.
Kiemelte: a számok őket igazolják. A 2012/2013-as évadban, május 31-ig a fizető nézőszám 85 ezer volt, ez egy évvel később már 111 ezer 551, amely 23 százalékos növekedést jelent. A jegybevétel 176 millió 362 ezer forint volt, egy évvel később pedig ennél 34 százalékkal több. A 2012/2013-as évadban 429 előadást játszott a színház, a következő szezonban 489-et, a kötelező 300 előadást túl is teljesítve.
Réthly Attila elmondta: az ezt követő évadokban is olyan darabokat mutatnak be, amelyek számíthatnak a közönség érdeklődésére. Ide tartoznak a világirodalom elsőrangú vígjátékai, Broadway- és West End-sikerek, a századelő jól megírt francia vígjátékai, bohózatai, kelet-közép-európai fanyarabb humorú darabok, comédie noire-ok. Színre visznek romantikus, érzelmekre ható darabokat, és olyan műveket, amelyek egy-egy vezető színésznek jutalomjátékot jelentenek.
"A bemutatandó műveket elsősorban a huszadik század elejétől-közepétől válogatjuk, ha ésszerű, mai környezetre vagy nyelvre adaptálva, ebben is nagy segítségünkre van Hamvai Kornél" - tette hozzá.
Elmondta: szándékuk friss külföldi bemutatók gyors átvétele is, ha hívócímek, slágerszerzők indokolják, megkerülhetetlen problémákat vetnek fel, és színészeik számára megfelelőek.
A főrendező a Thália Színház saját, nagyszínpadi bemutatóit ismertette. Mint mondta, az évadot október 11-én Ken Ludwig A hőstenor című bohózata nyitja. Az előadásban Schell Judit, Molnár Piroska, Gubás Gabi, Szombathy Gyula, Vida Péter, Szervét Tibor, Tóth Eszter és Csányi Sándor játszik.
A rendező elmondta: az amerikai darab nem ismeretlen a magyar közönség számára, Botrány az operában címmel játszották. A clevelandi operaházban játszódó darabot a Thália Színház számára Hamvai Kornél fordította újra.
December 6-án egy cseh komédiát tűznek műsorra: Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című darabját Béres Attila állítja színpadra. A rendszerváltozás után Prágában játszódó lírai történet főbb szerepeiben Pindroch Csabát, Molnár Piroskát, Szombathy Gyulát és Szabó Győzőt láthatja a közönség.
Két szék között címmel 2015. február 28-án tartanak bemutatót. A múlt század elején játszódó történet Robert de Flers és Gaston Arman de Caillavet francia vígjátéka, amelyet Molnár Ferenc fordításában játszanak. A darabot Méhes László állítja színpadra. Réthly Attila kiemelte: a romantikus komédia igazi felfedezés, csemege, dacára annak, hogy már látható volt Magyarországon az 1900-as évek elején.
A bemutatók sora Stephen Sondheim Félúton a fórum felé című musicaljével folytatódik. A Plautus három darabjából született művet 2015. május 9-én tűzik műsorra, szintén Réthly Attila rendezésében. A rendező elmondta: a zenés darab szabad komédiázásra ad lehetőséget.
Az évad utolsó bemutatójaként Goda Krisztina rendezésében Terrence McNally Ketten egyedül című vígjátékát tűzik műsorra júniusban Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével. A színdarabból készült filmet Krumplirózsa címmel láthatta a közönség.
A főrendező elmondta: az idei évadban a társulathoz csatlakozik Szervét Tibor és Tamási Zoltán színművész, valamint Mózes András egyetemi hallgató.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.