Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 25. 06:00, péntek | Belföld

Mik a haszonélvező jogai és kötelezettségei? Jogos kérdés

Mik a haszonélvező jogai és kötelezettségei? Jogos kérdés

Milyen jogai vannak a haszonélvezőnek? Egyebek közt erre a kérdésre várja a választ az onlinejogsebesz.hu legújabb érdeklődője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Próbálom röviden összefoglalni: Anyám meghalt, akitől örököltem egy lakást. Apám a haszonélvező. Átírattuk a nevem egy ő általa épített házra, ahol jelenleg élek, és az másik lakás, ami már az ő nevén van, albérlők laknak. Nem akarja odaadni a lakást, folyton kitalál mindenféle ürügyet. A kérdésem: Hogyan érhetném el, hogy megkapjam az örökségem?

Még egy kérdés: Milyen jogai vannak a haszonélvezőnek? Én fizetem az összes költségét a háznak. Továbbá, van jogom nekem, mint tulajdonosnak rendelkezni afelől, hogy ide csak olyan ember jöhet be, akit én szeretnék vagy ebbe is van beleszólása?

Köszönöm a válaszát!

2014. 06. 13.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A haszonélvező jogosult az ingatlant használni, hasznait szedni, így meghatározni, ki használhatja azt, valamint gondoskodni az ingatlan karbantartásáról. A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él. A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket. Ebből következik, hogy a tulajdonost terhelik az ingatlan rendkívüli javítási és helyreállítási költségei. Az ingatlan cseréjével kapcsolatos kérdést nem tudom értelmezni, amennyiben annak az ingatlannak Ön a tulajdonosa és nem terheli haszonélvezet, ennek a birtokba bocsátását kérheti a használótól, ha használatnak jogcíme van, pl. bérlet, ezt fel kell mondani, és ha nem hagyja el az ingatlant, a bíróság kötelezheti az ingatlan kiürítésére.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.