Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 07. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NAV: dráguló cigaretta, csökkenő forgalom jellemzi a dohánypiacot

NAV: dráguló cigaretta, csökkenő forgalom jellemzi a dohánypiacot

A magyar dohánypiacra, de különösen a cigarettáéra az elmúlt másfél évben EU-szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt jellemző. Ennek hatásaként az illegális piac a nemzetközi illegális piaci szint felé mozdult el. A dohánypiac teljesítménye mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézkedései, teljesítménye is az érdeklődés középpontjába került.

Sokszor alapvető igazságnak könyvelik el, hogy ha az illegális piac nő, akkor a lefoglalások növekedése mutatja meg, mennyire hatékony egy ellenőrzési, felderítési rendszer. A NAV elsősorban arra törekszik, hogy intézkedései nyomán az illegális termékek már be se jussanak Magyarország területére, hogy illegális kínálatot teremtsenek, hanem az egyes bűnözői csoportok – akár határon átnyúló együttműködéssel történő – felderítésére és felszámolására fekteti a hangsúlyt - olvasható a hivatal közleményében. A másik fontos elv az illegális előállításhoz felhasználható alapanyagokhoz való hozzájutás megnehezítése. Emellett a NAV minden területen fokozta a dohány-ellenőrzési tevékenységét – pl. közterületek, piac, zöldhatár ellenőrzése, speciális bűnügyi nyomozati eszközök alkalmazása. Ezek eredményeként a cigaretta-lefoglalási adatok 2014-ben már meghaladták a 2013-ban egész évben lefoglalt mennyiséget, a lefoglalt fogyasztási dohány mennyisége pedig idén megtöbbszöröződött.

A szomszédos, Európai Unión kívüli országokból származó olcsó cigaretta árára a NAV-nak nincs hatása, a belföldi cigarettákhoz képest az árszakadék nő és a bűnözőknek hatalmas extraprofittal kecsegtet a csempészet. A kereslet sem csökken, pedig a kínai, szerb és ukrán csempész cigaretták minden tekintetben súlyos egészségkárosító összetevőkkel rendelkeznek – állapították meg az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szakértői, amikor a Magyarországon elkobzott csempész cigaretták egyes összetevőit és toxikus hatásait hasonlították össze kereskedelmi forgalomban kapható cigarettákkal. A csempész cigarettákban a daganatkeltő komponensek a kontroll termékekben kimutatott értékek többszörösei voltak.

A NAV honlapján hozzáférhető szabadforgalmi adatok alapján az előző évek teljesítményével is lehetséges az összehasonlítás. A cigaretta-forgalom évek óta tartó visszaesésének a ténye tagadhatatlan, de most (június végi adatok érhetők el) éppen egy olyan időszakkal hasonlítható össze a jelenlegi, amikor mindenki készletezett, nem tudván, hogy mire számíthat a 2013 júliusában induló dohány-kiskereskedelmi rendszertől. A teljes évre vonatkozó adatok – ahogy az az egyéb piaci adatokból (adójegy-rendelés, önkéntes dohányipari kiskereskedelmi adatszolgáltatás) már most látszik – valószínűleg kisebb visszaesést fognak mutatni.

A cigarettapiac csökkenésének is több oka van. A dohánypiacot fogyasztási szempontból egy egységnek kell kezelni, mert aki eltűnik a cigarettavásárlók közül, nem feltétlenül az illegális piac vevői közé kerül, lehet, hogy az olcsóbb sodródohányt és saját cigaretta-készítést választja és az egészségügyi kockázat alapján leszokók is sokan vannak. Ha a fogyasztási dohányok forgalmával együtt nézzük, akkor a szabadforgalmi adatok sem annyira alacsonyak, ha a kiskereskedelmi adatokból indulunk ki, akkor a teljes dohányfogyasztás alig néhány százalékkal (július végi adatok alapján 6,5 százalékkal) csökkent.

Hamarosan elkészül a 2004 óta rendszeresen elvégzett, a 2014. évi piacot becslő „üres cigarettásdoboz kutatás”, aminek segítségével, az elkövetkezendő hónapok adatainak ismeretében egyértelműbb következtetéseket lehet levonni a magyar dohánypiac állapotát illetően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.