Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kell a diplomás gyed?

Nem kell a diplomás gyed?

A tavalyi 93,9 milliárd forint tényleges költéssel szemben ez évre már 106,3 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésben a gyermekgondozási díj fedezetére. Az év első hónapjára tervezett 17,7 milliárd forintos kiadással szemben azonban mindössze 15,2 milliárd forintot, az előirányzat 86 százalékát használták csak fel - írja a Világgazdaság.

A tavalyinál lényegesen magasabb keretet főként az idén bevezetett gyed extra indokolja, amelytől a kormány többek között azt reméli, hogy akár 10–20 ezer kisgyermekes anya is munkába áll. A januárban életbe léptetett intézkedéscsomaggal kapcsolatos első adatok azonban azt mutatják, hogy az érintett anyák többsége inkább otthon marad a gyerekkel.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól januárra vonatkozóan kaptunk adatokat, ezek szerint a gyed mellett ekkor 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak. Tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével. A februári adatokról már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatott információt, e szerint 3820-an részesültek munka mellett gyedben.

Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló. Pedig lenne hová fejlődni: a 6 év alatti gyerekeket nevelő anyák 36 százalékos magyarországi foglalkoztatottsági mutatója a legalacsonyabb az Európai Unióban. Ez az új rendelkezés pedig, amelynek egyik intézkedése alapján a gyes és a gyed ideje alatt újra lehet dolgozni a gyerek egyéves kora után, akár valóban növelhetné is a kisgyermekes anyák foglalkoztatottságát.

A gyed extra másik fontos eleme az egyetemi, főiskolai hallgatók által igénybe vehető diplomás gyed bevezetése. Ettől ugyanúgy a születésszám emelkedését remélik, mint az intézkedés harmadik pontjától, amelynek értelmében testvér születése esetén is megmaradnak a korábbi ellátások, így a szülők két gyedet vagy gyest is kaphatnak egyszerre. A diplomás gyedet februárban mindössze öt anyuka vette igénybe.

A gyed extra gyermekvállalásra gyakorolt hatását ezek alapján korai lenne megítélni, különösen, hogy az idei első két hónap demográfiai adatait csak április 23-án teszi közé a KSH. Egy biztos: 2013-ban 88 700 gyermek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.