Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Szeptember 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem változtatott az adósbesoroláson a Standard & Poor's

Nem változtatott az adósbesoroláson a Standard & Poor's

Megerősítette Magyarország BB/B szintű adósosztályzatait pénteken a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő, az eddigi stabil kilátással. Elemzése szerint a középtávú kilátásokat továbbra is rontja a kormányzati gazdaságpolitika és a csökkenő népesség.

A nemzetközi hitelminősítő a lépéshez fűzött londoni elemzésében közölte: úgy látja, hogy több évnyi 'heveny' magánszektorbeli mérlegalkalmazkodási folyamat és költségvetési szigor után a magyar gazdaságban megkezdődött a kilábalás.

Az S&P elemzőinek előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 3 százalékot meghaladó ütemben növekszik. A Standard & Poor's várakozása szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2015 végére már valamivel túllépi a 2007-ben - a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt - mért szintet.

A magyar gazdaság növekedési potenciálja viszont a későbbiekben alacsonyabb szintre áll be - jósolta a hitelminősítő. Az S&P szakértői szerint a magyar gazdaság jelenlegi növekedési lendületének erősödését részben a beruházások és a fogyasztás korábbi nyomott szintjéből eredő bázishatások, részben a 'nagyvonalú' EU-folyósítások, részben pedig olyan kormányzati gazdaságpolitikai intézkedések okozzák, amelyek rövid távon segíthetik, középtávon viszont hátráltathatják a növekedést.

Amint az intézkedések hatásai kifutnak, a Standard & Poor's várakozása szerint a magyar gazdaság potenciális növekedési rátája 1-1,5 százalékra esik vissza. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai döntéshozatal, a terjeszkedő közszféra, a regresszív és túlbonyolított adókörnyezet, a nem nyereséges bankrendszer és a csökkenő népesség visszahúzó erővel hat a magyar gazdaságra - áll az S&P pénteki elemzésében.

Ezt a felívelő, később ismét lefelé tartó növekedési pályát más nagy londoni házak is jósolják Magyarország esetében, bár elsősorban külső okok - mindenekelőtt a gyenge euróövezeti növekedés és az ukrajnai válság hatásainak átgyűrűzése miatt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új előrejelzésükben az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítettek 2014 egészére, de a ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy a hazai kereslet élénkülése és a devizahitelesek terheinek enyhítése alapján 'könnyen elképzelhetőnek' tartanak akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A ház londoni elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy véleményük szerint ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani hosszabb távon. A cég ezért 2016-ban 2,3 százalékos egész éves növekedést vár Magyarországon.

A Standard & Poor's pénteki elemzése szerint 2009 óta - a külföldi anyabankok nagy tőkeinjekcióitól és egyes jelentős feldolgozóipari beruházásoktól eltekintve - gyenge a működőtőke-beáramlás a magyar gazdaságban. A cég számításai szerint a közvetlen külföldi befektetések értékének éves átlaga a 2009 óta eltelt időszakban nem éri el a GDP 1 százalékát, jóllehet 2001 és 2008 között évente átlagosan 3,1 százalék volt.

Az S&P londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy ez a folyamat az egész térségre jellemző. A hitelminősítő közölte: nem számol azzal, hogy a devizahitelesek törlesztési terheinek enyhítését célzó intézkedések a magyar bankszektor átlagos tőkemegfelelési rátáját a 8 százalékos szabályozási minimum alá csökkentenék, de várakozása szerint ezek az intézkedések a magyar gazdaság hitelellátásnak további szűkítésére késztetik a bankokat.

A Standard & Poor's elemzői ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy a háztartások devizahitel-állományának csökkentése kedvező hatással lesz a magyar monetáris politika rugalmasságára.

Az S&P szerint várhatóan teljesül a hazai össztermékhez (GDP) mért 2,9 százalékos idei magyar államháztartási hiánycél, bár van néhány kockázat; a cég ezek közé sorolja a vártnál alacsonyabb inflációt.

A Standard & Poor's menetrendjében az idei évre a pénteken ismertetett értékelés után már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.

Az S&P március végén hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: a 'BB' hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, 'Ba1', amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings 'BB plusz' hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. E két cég magyar osztályzatai is azonban még egy fokozattal elmaradnak a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a 'Baa1/BBB mínusz' besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt