Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Program helyettesítheti a könyvelőket?

Program helyettesítheti a könyvelőket?

Forradalmi változást ígér a könyvelési piacon egy új szoftver. A Számviteli Innovációs Iroda Kft. azt állítja, hogy fejlesztésének segítségével a könyvelésen havi tízezreket takaríthatnak meg a vállalatok. A könyvelők képviselői azonban óvatosságra intenek mindenkit. Szerintük az emberi erőforrás alkalmazása nem megspórolható - számol be aVilággazdaság.

Akár a teljes könyvelési költséget is megtakaríthatják a vállalkozások a Számviteli Innovációs Iroda Kft. új szoftverével – legalább is ezt ígéri a cég. A magyar startup vállalkozás szoftvere nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően nyújt segítséget a vállalkozásoknak. A társaság szerint innovatív üzleti modelljük teljesen felboríthatja a könyvelői piacot. Bár eddig is ingyenesen elérhetőek voltak bizonyos könyvelő programok, ám a könyvelésért magáért eddig több tízezer forintot kellett fizetni. Az új rendszer ebben hozhat változást.

A szoftvert – mint Vázsonyi Miklós, aki a fejlesztésért felelős a cégben elmondta – az Új Széchenyi Terv keretében kapott 8 millió forintos támogatásból valósították meg. A rendszerben a vállalatokra az adatok (például számlák, bizonylatok, jelenléti ívek) elektronikus rögzítése hárul – a többi munka nagy részét a program végzi el. Vagyis Vázsonyi szerint a kezeléséhez nem szükséges több tudás, mint ami egy klasszikus könyvelővel való együttműködéshez kell.

“A piacot teljesen átformáló innovációt akartunk: ilyen volt a Skype is, amely ingyenes telefonálást kínált, és ezzel nem tudtak mit kezdeni a versenytársak. A Google keresője, a Gmail vagy a DropBox szintén fogyasztói többletet eredményezett, hiszen a felhasználók ingyen juthatnak a szolgáltatáshoz” – tette hozzá a fejlesztő. Olyan kis cégeket, startupokat is várnak, amelyek nem tőkeerősek, nem tudják kigazdálkodni a könyvelési szolgáltatás díját.

Akiknek nincs igényük komplex adótanácsadási szolgáltatásra, azoknak kínálnak ingyenes könyvelést – mondja a fejlesztő.

A szakértők – a hagyományos könyvelőirodák érdekképviseleti szervei – azonban nem tanácsolják egy vállalatnak sem, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének az elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, furcsának tűnik, hogy egy üzleti vállalkozás ingyen könyvelési szolgáltatást kínáljon, még akkor is, ha európai uniós projekt elnyerésével valósították meg a szükséges fejlesztéseket.

Szerinte ugyanis egy vállalkozást fent kell tartani, ezért nonszensz, hogy ingyen könyveljenek. Vázsonyi viszont azt mondja, hogy lesz olyan, aki soha sem fizet a könyvelésért. Az üzleti modell azonban szerinte ekkor is működik, hiszen az extrákért fizetni kell.

Zara László veszélyesnek tartja az ingyenességet a könyvelés terén. „Az nem is könyvelés, hogy mindent az ügyfél ír be a rendszerbe, ez pusztán adatrögzítés, a könyvelés pedig sokkal több ennél” – mondta az egyesület elnöke. Zara szerint a jó könyvelés feltételezi a szaktudást, a folyamatos továbbképzést, amely ellenőrizhető. Elengedhetetlen, hogy az ügyfél ismerje, és rendszeresen személyesen találkozzon a könyvelővel, mivel a könyvelés, az adótanácsadás kölcsönös bizalmon alapul.

A könyvelő-adótanácsadó együtt él a vállalkozással, és az ügyfél elvárja, hogy adózási-, pénzügyi vagy üzleti tanácsadást kapjon – fejtette ki Zara László. Vázsonyi viszont hangsúlyozza, hogy az automatizált könyvelést a Számviteli Innovációs Iroda mérlegképes könyvelője felügyeli, és a szakértői rendszert folyamatosan tanítja. A könyvelés nem az ügyfélnél található szoftverben történik, hanem nálunk az irodában, az ügyfelek által beküldött adatok alapján – tette hozzá. „Akiknek nincs igényük komplex adótanácsadási szolgáltatásra, azoknak kínálunk ingyenes könyvelést” – fejtette ki.

Vázsonyi kiemelte, hogy a szolgáltatásuk csak akkor ingyenes, ha a bizonylatokat határidőre és precízen tölti fel a cég. Ha ez nem sikerül, akkor havi díjat számláznak ki és a bizonylatok utólagos feltöltéséért is fizetni kell. A vállalkozó nyilatkozik arról, hogy az általa megadott adatok megfelelnek a valóságnak.

Dokumentumokból szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vállalatokat, de lehetnek olyan esetek, hogy hibák maradnak az adatrögzítésben. Vagyis ha egy adóhatósági ellenőrzés során rábukkannak az adatrögzítéssel kapcsolatos hibára, az adott céget terheli a büntetés. „Ez a vállalkozó kockázata” – mutatott rá Vázsonyi. Hozzátette, hogy a könyvelés helyességéért persze nem az ügyfél felel, csak a rögzítésért. A vállalkozó egy feladatlistát lát maga előtt, amelyen láthatóak a határidők, erre neki kell figyelnie.

A könyvelők szerint azonban szaktudás nélkül nem működik a dolog. A vállalkozók sokszor azt sem tudják, hogy milyen adózási forma alatt működik a saját cégük, nemhogy azt, hogy a bejövő bizonylatokat hogyan kellene lekönyvelni – mesélte egy neve elhallgatását kérő könyvelő. A kínált szolgáltatás nem szűri ki a hibásan rögzített tételeket sem, így egy NAV-ellenőrzés során komoly bírságra és adóhiányra számíthat az adózó, aki úgy gondolta, hogy a könyvelőn spórolhat egy kis pénzt.

Az ingyenes könyvelést kínáló cég pedig mossa kezeit, hiszen a hozzájuk beérkezett adatok alapján a bevallások, a beszámolók jók, és határidőben érkeztek meg a hatósághoz. A könyvelők szerint éppen azért nem kerülhető meg az általuk nyujtott szolgáltatás, mert az ő munkájuk a biztosíték arra, hogy a cég bármilyen hatóság előtt megállja a helyét. Más kérdés: a könyvelők nem feltétlenül képesek teljes anyagi felelősséget vállalni a munkájukért, a későn beérkezett, nem lekönyvelt bizonylatok esetén pedig ők sem vállalnak felelősséget.

A vállalkozók egy része azonban – sokszor a költségek miatt – most is nehezen szánja rá magát, hogy megfelelő könyvelőt fogadjon. más kérdés, hogy a megfelelő könyvelő segítségével még spórolhat is egy vállalat: ha a szakértő részletesen áttekinti a cég működését, akkor a különböző törvényi lehetőségek kihasználása végül kisebb adó megfizetéséhez is vezethet – hangsúlyozta a neve elhallgatását kérő könyvelő. Más kérdés, hogy a Számviteli Innovációs Iroda modellje épp erre épül, hiszen a feláras szolgáltatások tartalmazzák majd az adótanácsadást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.