Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 01. 07:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rezsicsökkentés - Tovább csökkent az áram ára

Rezsicsökkentés - Tovább csökkent az áram ára

A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebbe kerül az áram hétfőtől, miután a rezsicsökkentésről februárban hozott törvény erre vonatkozó szabálya vasárnap hatályba lépett.

A törvény úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által a lakosságnak kibocsátott számlában - az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért - fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát.
Ennek a feltétele azonban az, hogy a fogyasztás - azonos árszabás mellett - azonos energiamennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.
A törvény alapján augusztus végén jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről. Ez a jogszabály a korábbit módosítja és a szolgáltatók által szeptembertől alkalmazható maximális áramtarifa díjakat tartalmazza.
A rendelet melléklete a négy áramszolgáltatóra külön-külön tartalmazza az egyetemes szolgáltatásban biztosított tarifák maximális árait. Így például a lakossági felhasználók 1320 kilowattóra/év fogyasztásig kilowattóránként az EDF DÉMÁSZ-nál legfeljebb 14,57, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél 13,71, az Elmű Nyrt.-nél 14,43, az ÉMÁSZ Nyrt.-nél 14,26 forintot fizetnek szeptember 1-től, míg eddig 16,35, 15,44, 16,20 és 16,02 forintot fizettek.
A rendeletben hasonló mértékben csökkentek az egyéb lakossági tarifák, változatlanok maradtak ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók díjtételei.
Múlt év elején a kormány bejelentette, hogy a gáz és villamos energia árát 10 százalékkal csökkenti, ezt a februári számlákban már érvényesítették is. Ez az első rezsicsökkentés 3,7 millió áramfogyasztót és 3,3 millió gázfogyasztót érintett.
Második lépcsőben tavaly júliustól a víz, a szemétszállítás és a kéményseprés lett olcsóbb.
Az idén februárban hozott törvény alapján az áram, a távfűtés és a gáz ára lesz még alacsonyabb, de az egyes csökkentések időben eltolva jelentkeznek. Az áram árának szeptemberi csökkentése után októbertől a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal.

Címkék: rezsicsökkentés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.