Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Azok a gének, amelyek növelik a skizofrénia kialakulásának kockázatát, úgy tűnik szintén hajlamosabbá teszik az egyént a cannabis használatára – állítják a kutatók azt követően, hogy mintegy ezer droghasználó szokásait, egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményeiről a Reuters számol be.

A tanulmány eredményei összhangban vannak korábbi kutatások következtetéseivel, miszerint valamilyen kapcsolat létezik a skizofrénia és a cannabis használata között. Azzal a különbséggel, hogy a mostani vizsgálat szerint a kettő között nincs ok-okozati összefüggés, vagyis a cannabis használata nem növeli a skizofrénia kockázatát.

Az a tény már régóta ismert, hogy összehasonlítva az átlag lakossággal, a skizofréniások körében nagyobb a drogot használók aránya. Bár azt a mostani tanulmány szerzői is leszögezik, tény, hogy a cannabis használata növeli a skizofrénia kockázatát, most azonban egy más aspektusra lettek figyelmesek: a skizofrénia maga is növeli a droghasználatot.

Ennek hátterében a genetika állhat: azok, akiknek ezen okokból kifolyólag nagyobb a kockázatuk a skizofrénia kialakulására, nagyobb eséllyel lesznek marihuána fogyasztók, mint azok, akiknél nincs jelen a betegségre hajlamosító genetikai rizikófaktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről