Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb adókönnyítések jöhetnek?

Újabb adókönnyítések jöhetnek?

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó vállalkozások, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre - mondta az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában a helyettes államtitkár ugyanakkor kiemelte, a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. 'A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd' - mondta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági eredmények 'lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit', azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. 'Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk' - tette hozzá.

A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztéséről. A jövőben jelentősen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági munkára vesznek fel embereket - mondta. A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, s kitűzhetők a reális határidők.

A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, s ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is - tette hozzá.

A szja területén tervezik, hogy megfordítják az adóbevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. 'Az új módszert terveink szerint - teszt jelleggel - már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal' - fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

'Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg' - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.