Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 04. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra tankeladással vádolják Magyarországot

Újra tankeladással vádolják Magyarországot

A Novorosszija kifejezés újbóli felbukkanása óta tudjuk, vagy egyelőre inkább sejtjük, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gondolatai már régóta nemcsak a Krím bekebelezése körül járnak. Áttételesen, de erre erősít rá az is, hogy – a hivatalos indoklás szerint imidzserősítés céljából – ismét felveszi a szovjet időkből ismert nevét az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség: az 1925-ben alapított vállalatot újra TASZSZ-nak fogják hívni.

Közben a kelet-ukrajnai konfliktusba újra bele akarnak mártani minket. Egy orosz kormánypárti politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. Vjacseszlav Nyikonov képviselő szerint az Egyesült Államok rávette Magyarországot, hogy adjon át több tucatnyi tankot Ukrajnának, az ukrán hadsereg támogatására, így kerültek a páncélosok az országba.

A magyar Honvédelmi Minisztérium újból cáfolta a vádakat. A tárca felidézte, hogy a Magyar Honvédség augusztus elsején és másodikán kalocsai raktárbázisáról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállított vasúton nyírteleki hadianyagraktárába. Emellett kitértek arra is, hogy a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala összesen 80 darab, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra. Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyű vállalkozást jelölték meg. Egy internetes portálnak egyébként a cseh cég vezetője is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy ők valóban üzletet kötöttek a magyar HM-mel a tankok megvásárlására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).