Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Augusztus 29. 06:00, péntek | Belföld

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

40 év házasság után válna egy 72 éves olvasó, aki a procedúra több részletére is rákérdezett az onlinejogsebesz.hu szakértőinél. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Onlinejogsebész!

72 éves vagyok 40 éve házas a nejem 65 éves, másfél éve viszonya van egy másik úriemberrel.
Anyagi viszonyunk rendezett, én meg úgy gondolom besározta a becsületemet, amire 100 oldalnyi írásos bizonyítékom van.
Hogyan tudnék elválni a leghamarabb, és a nejemet megfosztani a nevem további viselésétől, amit bemocskolt.
A lakás, amelyben élünk a magyar törvények szerint közös, de én Németországból telepedtem át és a magammal hozott pénzből építettük közös megegyezésünk van, de mi van, ha nem tartja be, akár a házassági esküjét.

Köszönöm.

2014. 06. 24.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A házasság felbontására a bíróság jogosult, ennek feltétele kizárólag az, hogy a házasság felbomlását a bíróság megállapítsa és úgy ítélje meg, hogy a helyreállítására nincs remény. Ehhez elegendő, ha ez egyik fél tekinti az életközösség megszűnést véglegesnek. A bírósági eljárás során kérheti a név viselésétől való eltiltást is. Ha jól értem, a vagyoni kérdéseket a házassági vagyonjogi szerződésben rendezték, ennek a betartására a bíróság ügyel. Amennyiben nincs ilyen okirat, a bíróság a vagyon szerzését vizsgálhatja, hiszen külön vagyon az, amit a felek a saját külön vagyonukból szereztek, a házasságkötéskor meglévő vagyon pedig ilyenek számít.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni