Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változik a fegyverekről és lőszerekről szóló rendelet

Változik a fegyverekről és lőszerekről szóló rendelet

A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításának tervezetét a Belügyminisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátotta. A véleményezés végső határideje: 2015. február 13. A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várják.

TÁJÉKOZTATÓ a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet tervezetéhez

A tárgykör kapcsán felmerült jogértelmezési, illetve jogalkalmazási nehézségekre figyelemmel a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) a sportegyesület által tartott lőfegyver és lőszer átadására, valamint átengedésére vonatkozóan megállapított egyes előírások felülvizsgálata és módosítása vált szükségessé az alábbiak szerint:
A jelenleg hatályban lévő szabályozás alapján kialakult következetes hatósági jogalkalmazói gyakorlat nem engedi meg a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény (a továbbiakban: Fegyvertörvény) 3/A. § (6) bekezdése által tételesen meghatározott körbe nem tartozó lőfegyvereknek, valamint a hozzájuk tartozó lőszernek a tizennyolcadik életévüket be nem töltött sportlövők részére a sporttevékenység gyakorlásának idejére történő rendelkezésre bocsátását, így – a sportlövészet eredményes űzéséhez fűződő társadalmi érdekeket előmozdítandó, – indokolt a tizennegyedik életévüket betöltött sportlövők, illetőleg sportegyesületi tagok javára történő átadást, illetve átengedést kifejezetten lehetővé tevő jogszabályi rendelkezésnek a Kormányrendeletben való rögzítése.

A Fegyvertörvényben, valamint a végrehajtására kiadott Kormányrendeletben a lőfegyverek átadása és átengedése tekintetében rögzített szigorú biztonsági előírásokra figyelemmel a jelen előterjesztésben javasolt jogszabály-módosítás végrehajtása közbiztonsági kockázatot nem jelent, tekintettel arra is, hogy az újonnan bevezetni kívánt szabályozás továbbra sem engedné meg az érintett lőfegyverek és lőszerek nem nagykorú személyek által történő tartását, hanem csupán a kérdéses eszközöknek a sporttevékenység idejére szóló – ellenőrzött körülmények között történő – használatát, illetve birtoklását kívánja lehetővé tenni a tizennegyedik életévüket betöltött sportlövők számára.

Ugyanezen közbiztonsági megfontolásokat hivatott érvényre juttatni a Kormányrendeletben újonnan rögzítendő azon szabályanyag is, amely szabályozás a saját jogon tartott lőfegyverek, illetve lőszerek szállítása tekintetében irányadó biztonsági előírásokat a más jogosult által tartani engedélyezett eszközök jogszerű szállításának esetkörére is kiterjesztik, illetve a jogosultság mindenkori igazolására vonatkozó feltétlen készséget megkövetelő jogszabályi rendelkezések hatályát a szóban forgó esetkör vonatkozásában is alkalmazni rendelik.


A jogszabálytervezet elérhető: a kormany.hu weblapon.

A véleményezés végső határideje: 2015. február 13.
A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.