Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

A városról

Nyíregyháza Megyei Jogú Város a három országgal határolt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120000 lakossal. Nyíregyházát 1209-ben még Nyír néven említik, 1236-ban már templom is épült a településen, erről kapta nevének második felét.  A 19. században Nyíregyháza megváltotta magát földesuraitól, 1837-ben pedig különleges királyi kiváltságot kapott. 1876-ban lett Szabolcs megye székhelye.

A Nyíregyházára látogatók számára a város remek kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket kínál. Gyönyörködhetnek és megmártózhatnak a Sóstói Parkfürdő vagy az Aquarius Élményfürdő gyógyhatású termálvizében, kalandozhatnak a Sóstói Múzemfaluban de megtekinthetik az európai hírű Nyíregyházi Állatpark lakóinak sokaságát is.

A Nyíregyházi Főiskola területén érdemes időt szánni a híres a Tuzson János Botanikus Kertre, a képzőművészet és kulturális hagyatékok szerelmeseinek a Városi Galéria, és a Jósa András Múzeum állandó és időszakos kiállításai nyújtanak tartalmas időtöltést.
A belváros gyönyörű épületei között az 1873-ra eklektikus stílusban felépített Városháza és az 1892-ben elkészült Megyeháza ma is eredeti pompájukban láthatók.


A Móricz Zsigmond Színház hírneve és elismertsége ma már országos szintű.

Minden évben rengeteg látogatót vonz a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, amely az ország egyik legnagyobb színházi és szabadtéri fesztiválja, de számtalan sport és szórakoztató rendezvény mellett kétévente kórusfesztiválnak és néptánc fesztiválnak is otthont ad Nyíregyháza.