Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. December 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar nők ötödét éri fizikai bántalmazás

A magyar nők ötödét éri fizikai bántalmazás

A kapcsolati erőszak áldozatainak száma több százezerre tehető Magyarországon. A nők ötöde érintett fizikai bántalmazásban, valamint nagyjából 20 ezer a veszélyeztetett gyermekek száma, akik közül évente harmincan halnak meg elhanyagolás miatt – mondta Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet pszichológus munkatársa a Rádió Orienten.

A kapcsolati erőszak fogalmába sokfajta bántalmazási forma beletartozik, így a szoros kapcsolatokban előforduló fizikai, szexuális, vagy érzelmi, szóbeli bántalmazás, de ide értjük a gyerekek bántalmazását, fizikai vagy érzelmi elhanyagolását is – ismertette Senkár Éva.

Nagyon gyakori a bántalmazás valamelyik formája, pontos statisztikai adatokat azonban nehéz mondani, hiszen sok esetben az erőszak rejtett marad, ugyanis az áldozatok nem mernek beszélni róla. Különösen a férfiak titkolják el, ha ilyen jellegű megfélemlítés éri őket, ezért a férfi áldozatok számáról még kevesebb adat áll rendelkezésre.

Senkár Éva hangsúlyozta, a bántalmazás, nagyon bonyolult lelki folyamat. Az áldozatok 'szégyenlik magukat, és attól félnek, hogy a környezetük őket tenné felelőssé az erőszakért” - mondta. „A legfontosabb, hogy a bántalmazott érezze, áll mellette valaki. Ezt azonban nehezíti, hogy az áldozatok gyakran elszigetelődnek, a bántalmazó fél ugyanis megpróbál teljes kontrollt gyakorolni felettük, és korlátozni külső kapcsolataikat” - emelte ki a pszichológus.

Az óvodában, iskolában dolgozó pedagógusok felelőssége óriási, hogy észrevegyék a gyerekbántalmazás jeleit. „A gyerekek gyakran jelzik, ha nincs meg a szükséges, nyugodt hátterük. A velük foglalkozó szakembereknek fel kell figyelniük, ha agresszívabbak, szorongóbbak, romlik a teljesítményük, nem tudnak társas kapcsolatokat kialakítani, nem szeretnek hazamenni, vagy a bántalmazásnak esetleg külsérelmi nyomai is vannak. Fontos, hogy a pedagógusok időben jelezzenek a gyermekjóléti szolgálatoknál, hogy a család minél hamarabb segítséget kapjon.

Felnőttek esetében talán nehezebb észrevenni a jeleket, azonban a környezet gyakran mondja utólag, hogy gyanakodott a problémára, mert a bántalmazott fél nagyon zavart, ideges volt az utóbbi időben. Az is feltűnhet a környezetnek, hogy a bántalmazott túlságosan erős ellenőrzés alatt van. „Ha észreveszünk valamilyen jelet, próbáljunk róla beszélgetést kezdeményezni, merjünk rákérdezni” - tanácsolta Senkár Éva.

A bántalmazottak mellett, az erőszak szemtanúit célozta az Ökumenikus Segélyszervezet novemberi kampánya. A Vedd észre, ha valami nincs rendben! címmel indított kezdeményezés a lelki és a fizikai erőszak jeleire hívta a fel a figyelmet.

Senkár Éva kiemelte, az Ökumenikus Segélyszervezet a kampány mellett, a gyakorlatban issegít a kapcsolati erőszak áldozatainak.Krízisközpontokat illetve titkos menedékházat működtet, ahol fogadja a bántalmazás elől menekülésre kényszerülőket. Itt azonnali lakhatást biztosítanak és komplex segítséget kapnak az érkezők – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.