Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A világ legjobb dokumentum­filmjei Budapesten

A világ legjobb dokumentum­filmjei Budapesten

A világ minden tájáról érkeznek alkotások Magyarország első nem játékfilmes fesztiváljára, a Corvin moziba szeptember 24-28. között. A Budapest Nemzetközi Dokumentum­film Fesztiválon három szekcióban összesen 41 film méreti meg magát, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, mint a netfüggőség vagy a részecskegyorsítás. Az idén negyedszázados rendszerváltás szellemét egy 25 magyar műből álló blokk idézi meg. A programról Balogh Rita főszervező nyilatkozott a RádióOrienten.

Az ország első nagyszabású dokumentumfilmes eseményére tematikai és terjedelmi megkötés nélkül lehetett mozgóképekkel pályázni, és a rendezvény különlegessége, hogy a filmek alkotói is részt vesznek a vetítéseken. A fesztivál egyik célkitűzése, hogy lerombolja azt a sztereotípiát, mely szerint a dokumentumfilmek unalmasak és hosszúak. „A műfaj neve creative documentary, azaz a művek játékfilmszerű élményt adnak, de nagy különbség, hogy húsvér emberek a főszereplői, nem színészek” – magyarázza a szervező. Magyarország eddig fehér folt Európa térképén, most viszont az Egyesült Államokból, Izraelből, Skandináviából vagy Szerbiából is érkeznek rendezők alkotásaikkal. Balogh szervezőtársának, Soós Ági rendezőnek a Szerelempatak című filmjével már találkozhatott a nagyközönség, amely azóta nemzetközi forgalmazásban is van.

A versenyszekcióban összesen 41 film fog szembeszállni a kategóriánkénti 1500 eurós fődíjért. „Emellett van egy magyar szekció 25 alkotó 25 filmjével, utalva a rendszerváltás óta eltelt időre” – mondja Balogh Rita. A filmek egy része meghívással érkezett a világ minden tájáról, a másik részét pedig egy elő-zsűri válogatta ki a több mint 200 beküldött filmből. Az alkotókat leginkább érdeklő témák alapján a versenyfilmek három szekcióba kerültek, amelyek közül a legizgalmasabb a Mert gyerekek vagyunk című. A Netfüggők című izraeli film arról szól, hogy Kína az első ország, ahol az internetfüggőség hivatalosan betegségnek számít. A film pedig betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba– említ egy példát a producer. Minden kategóriában van magyar film is, mint például Zsigmond Dezső A rákok királya című alkotása. A Mert dolgunk van szekcióban bemutatásra kerül például a méhészek vagy a sótermelők élete. A Mert szabadok vagyunk kategóriában vetítik a Egy fecske is csinálhat nyarat (Emptying the skys) című filmet, amelynek alkotói négy éven át forgattak a szabadban filmhez.

„Szeretnénk ledönteni a sztereotípiákat a dokumentumfilmekkel kapcsolatban, ez lebegett a szemünk előtt, és hogy jó filmek legyenek” – mondja a válogatás kritériumairól a főszervező. Minden szekció élén nagy nemzetközi neveket felvonultató ötfős zsűri áll - olyan nevek érkeznek Magyarországra, mint Paul Pauwels, az European Documentary Network vezetője vagy Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója.

A fesztivált szeptember 24-én este 7 órakor a Budapest Nufolk Revolution zenekar ingyenes koncertje nyitja, de ezen kívül sokféle kísérő program is lesz az öt napban. „A zsűritagok fogadóórákat tartanak; a hazai filmkészítők elküldhetik terveiket, és jelentkezhetnek konzultációra, amely során elmondhatják filmtervük részleteit, tanácsokat, ötleteket kaphatnak” – magyarázza Balogh Rita. A nemzetközi filmesek előadásokat is tartanak: Paul Pauwels például az európai dokumentumfilm helyzetéről, míg Irena Taskovski, az egyik legnagyobb nemzetközi filmforgalmazó vezetője a nemzetközi forgalmazásról beszél majd. A rendezvényen szeretnék bevonni a fiatalabb generációt, különösen a kamaszokat is, ezért hozzájuk igazították a csütörtök és péntek délelőtti vetítések témáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -