Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Szeptember 03. 14:15, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kutatók éjszakája - Péntekig lehet jelentkezni a kutatói börzére

Kutatók éjszakája - Péntekig lehet jelentkezni a kutatói börzére

Péntekig még jelentkezhetnek az intézmények a Kutatói és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéjére, amelynek a Kutatók éjszakája ad otthont szeptember 27-én.

A Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakájához kapcsolódva rendezi meg a börzét azzal a céllal, hogy a kutatói pálya iránt érdeklődő fiatal hallgatók megismerkedhessenek a kínálkozó pályázati lehetőségekkel, a kutatói szakmai gyakorlati helyeket kínáló fogadó és képző intézményekkel - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
A rendezvényen olyan kutatóintézetek, kutatói helyek, doktori iskolák és cégek mutatkozhatnak be, amelyek szívesen fogadnának magyar és külföldi kutatókat, doktoranduszokat szakmai gyakorlat teljesítésére, illetve megismertetnék az érdeklődőkkel kutatási tevékenységüket. A rendezvényen a megjelenés ingyenes, a projekt az EU támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A Kutatók éjszakája központi programjának idén a Dürer Rendezvényház ad otthont szeptember 27-én 15 órától másnap hajnalig. Az érdeklődők három színpadon párhuzamosan különleges előadásokat hallgathatnak: megtudhatják, hogyan lesz egy kutatásból termék és innováció, megismerhetik a világító élőlények rejtelmeit és a parlagi sasok műholdas nyomkövetéséről is szó lesz.
Az előadások mellett számos interaktív műhely várja a látogatókat. A Budapesti Corvinus Egyetem Növénykórtani Tanszékének programjain a gyerekek kipróbálhatják, milyen igazi DNS-kutatónak lenni. Újra felépül a Da Vinci Learning oktatási tévécsatorna citromokkal működtetett különleges erőműve, az ELTE BTK Fonetikai Tanszéke és az MTA Nyelvtudományi Intézet Fonetikai Osztálya programjai között pedig látható beszéd, kísérleti fonetika és akusztikus alkoholszonda is szerepel.
A rendezvény Budapesten 30 helyszínen, országszerte 26 városban, illetve 32 európai országban zajlik párhuzamosan. A programok a www.kutatokejszakaja.hu honlapon folyamatosan frissülnek.
Az eseménysorozatot partnereivel együtt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén negyedszer a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány társszervezője az eseménynek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -