Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Protézisek: csökkenhetnek a várólisták?

Protézisek: csökkenhetnek a várólisták?

A kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézisbeültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő a kormány tervei szerint az ez évi 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A szakma szerint azonban nem csak a pénz kevés.

A kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikája szerint jelenleg összesen több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén.

A leghosszabb várakozási idejű beavatkozásokból az első körben 1000-1500-zal végezhetnek el többet az intézmények, amelyek az OEP-pel közösen értesítik ki a várólistán lévő betegeket arról, hogy a tervezettnél hamarabb sorra kerülhetnek. Ugyanez volt a metódus 2013 végén, amikor 800 millió forint többletkeretet biztosított a kormány a régóta várakozó csípő- és térdprotézis műtétekre.
Csakhogy a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának igazgatója, Szendrői Miklós már akkor úgy nyilatkozott: mintegy 15 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a protézisbeültetéses műtéteknél a várakozási idő fél évre csökkenjen. Az OEP szakemberei pedig korábban 8 milliárd forintra becsülték a leghosszabb várólisták felszámolásához szükséges összeget.

Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozások elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van – mutat rá Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken. (Csak az aneszteziológusok közül 511-en távoztak az országból az elmúlt tíz évben, a maradók szinte mindegyike viszont közreműködőként hajlandó csak dolgozni, így akár 6-12 ezer forintos óradíjat is kell fizetniük értük a kórházaknak.)

De a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták – mondta Böröcz István, példaként Angliát említve, ahol öt év alatt tudták ezt elérni úgy, hogy kifejezetten erre a projektre hoztak létre kórházakat, fontmilliárdokat áldozva a célra. Hozzátette: az utókezeléssel is gond van, nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -