Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. December 01. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

57 milliárd forintból újul meg a veszprémi várnegyed

57 milliárd forintból újul meg a veszprémi várnegyed

A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz

Udvardy György elmondta, hogy a barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás. Közölte: 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg.

Az érsek beszélt arról is, hogy a várbeli épületeket és a tereket azzal a szándékkal újítják fel, hogy "alkalmassá váljanak Istennel való találkozásra."

A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Azon épületek esetében lesz lehetőség erre, melyek nem lesznek készen 2023-ra - mondta.

A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot - közölte.

Hozzátette: a Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

Vörös Tamás, a Veszprém Főegyházmegye főépítésze elmondta, hogy a beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak. Közölte: nagy problémát jelent a felújítás során, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent az is, hogy az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.

Pém Attila a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese előadásában kitért arra, hogy a beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból.
Mint mondta, a felújítás várhatóan 2025 nyarán zárul.

Címkék: várnegyed, veszprém

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.