Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. Szeptember 16. 12:57, péntek | Helyi
Forrás: www.index.hu

A mutyizás egy szinttel feljebb kerül

A mutyizás egy szinttel feljebb kerül

A kórházak nem a kormányhivatalok, hanem a minisztérium irányítása alá kerülnek. Sok helyi politikus veszti el befolyását a beszerzésekre.

A kormány szerdai ülésén nem döntöttek, csak tisztáztak egy régóta háttérben húzódó vitát a Fideszen belüli politikai, egészségügyi érdekcsoportok között: az állam által átvett kórházak felügyelete nem a politikai irányítás alatt álló kormányhivatalok, hanem az egészségügyért felelős minisztérium alá kerül, a kórházakat pedig nem megyei, hanem térségi alapon szervezik. Az átalakítással a fővárosi, kerületi, megyei és helyi politikusok elveszthetik befolyásuk nagy részét a kórházigazgatók kinevezésére és a beszerzésekre, de van olyan vélemény is, hogy ezzel a mutyizás csak egy szinttel magasabbra kerül majd.

Értesüléseink szerint a szerdai kormányülésen nem döntöttek a kórházi szerkezet átalakításáról, csak alapvető elveket tisztáztak. Úgy tudjuk, az egészségügyi államtitkárság arról győzte meg a kormányt, hogy az állami kézbe adott kórházak és szakrendelők felügyeletét ne a fideszes politikai kinevezetttekkel teli kormányhivatalok, hanem az egészségügyért felelős minisztérium kapja meg.

Kompromisszum született ugyanakkor arról is, hogy az egézségügyi rendszert nem megyei, hanem nagyobb területi egységek szerint, térségi alapon szervezik meg. A kórházak menedzselését így a minisztérium alá tartozó térségi egészségszervezési igazgatóságok végzik majd, de ezek a szakmai döntések előtt egyeztetnek a helyi kórházak képviselőivel és a helyi politikusokkal is.

Ezzel egy fontos, közel egy éve húzódó vita dőlt el, amelynek hátterében politikai érdekcsoportok csaptak össze a Fideszen belül is. Tavaly novemberre készült el az egészségügy átalakítását megalapozó vitairat, a Semmelweis-terv, amelynek alapelveit a kormány idén el is fogadta. Az borítékolható, volt, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár terve sok konfliktust fog okozni. Az elképzelés lényege ugyanis az, hogy az egészségügyet lehetőleg ne helyi politikai érdekek alapján szervezzék meg.

Az államtitkárság szerint ehhez állami irányításra van szükség, mert csak így lehet racionálisan elosztani az ágyakat, a műszereket, a pénzeket és a szakembereket. Egyik forrásunk úgy fogalmazott: "amíg a megyei vagy a települési önkormányzat dönthet egy kórházigzgató kinevezéséről, nehéz hatékony menedzsmentről és szakmai munkáról beszélni."

Címkék: kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.