Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 18. 15:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Nyugat-Dunántúl a harmadik legerősebb turisztikai régió

A Nyugat-Dunántúl a harmadik legerősebb turisztikai régió

A főváros és a Balaton után a Nyugat-Dunántúl, 13 százalékos részesedéssel Magyarország harmadik legerősebb idegenforgalmi régiója - mondta el egy szerdai soproni szakmai rendezvényen a Magyar Turizmus Zrt. térségi marketingigazgatója

Tama István jelezte: a régió legvonzóbb célpontja tavaly Bük volt, ahol 600 ezernél is több vendégéjszakát regisztráltak. Sopron és Sárvár 400 ezer feletti eredményt, Győr pedig 300 ezret meghaladó vendégéjszaka-számot könyvelt el. A térségben öt év alatt negyedével emelkedett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma.
Itt is érezhető volt a turizmusban tapasztalható trendforduló: a vendégek a pár óra alatt elérhető célpontokat részesítették előnyben, így egyre több a horvát, osztrák, szlovák és szlovén vendég - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva közölte, az idei esztendő első öt hónapjának trendje azt mutatja, hogy Bük őrzi első helyét, Sárvár a második, Győr feljött a harmadik helyre, míg Sopron a negyedik legvonzóbb célpont a vendégéjszaka-szám alapján a térségben.
Sopron és Győr esetében jelentős a német vendégek számának emelkedése, Bükön és Sárváron pedig kitart a tíz éve indult tendencia: egyre többen érkeznek Csehországból - tette hozzá.
Az év eleji adatokkal kapcsolatban Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy korábban is mutatkoztak jelentős különbségek az előzetes és a végleges adatok között, a most említett rangsor pedig a főszezon előtti trendeket mutatja.
Szólt arról is: nemzetközi trend, hogy mind többet, de rövidebben utaznak az emberek, az évi nagy nyaralást nem újabb hosszú üdülések követik, hanem több rövidebb kiruccanás.
Az eseményen elhangzott: a Nyugat-Dunántúlon tavaly 980 ezer vendég 2,6 millió éjszakát töltött el; az előbbi adat 5,7, az utóbbi 4,3 százalékos emelkedést jelent. A belföldi vendégek száma 1,3 százalékkal csökkent, míg a külföldieké 16 százalékkal nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.