Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Február 04. 09:43, csütörtök | Helyi

A jégkárosult települések kárenyhítéséről

A jégkárosult települések kárenyhítéséről

A 2009. júniusban jégkárt szenvedett települések ügyében vis maior – tárgyalást kezdeményezett Gazda László, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, melyre 2010. január 13 – án került sor Budapesten az Önkormányza

A tárgyalás eredményeként Gazda László meghívta a régióba Jauernik István, Államtitkár Urat, hogy a Fejlesztési Tanács Központjában, tájékoztassa a jégkárt szenvedett települések polgármestereit, jegyzőit, a káresemény következtében keletkezett veszélyes hulladékok elszállítási költségeinek elszámolására vonatkozó önkormányzati tennivalókról.
2010. január 22 – én a tájékoztatón részt vettek az emlékezetes, 2009 junius 7 – én viharkárt szenvedett települések vezetői.

A kárenyhítésre három szinten történt intézkedés, és a tájékoztatón is külön tárgyalták ezen beavatkozásokat:
1. Lakossági károk enyhítése
Ezt az intézkedést, szinte maradéktalanul pozitívan értékelték a jelenlévők.
2. Vis maior alapproblémák
3. Vis maior alapproblémákon kívüli rész

Az önkormányzati tulajdonokban keletkezett kárenyhítésről

A vis maior alap decentralizált része a Regionális Fejlesztési Tanács hatásköre, illetve az Önkormányzati Minisztérium által kezelt adminisztrációs feladatok vannak még hátra.
Az államtitkár úgy nyilatkozott, megnyugtatóan rendeződtek ezek a dolgok is, a minisztérium álláspontja az, hogy az önkormányzatokkal minden rendezetlen kérdést meg kívánnak oldani, jogszabályi keretek között.

A veszélyes hulladék kezeléséről

A veszélyes hulladék kezelésében, elszállításában kidolgoztak minisztériumi szinten egy egységes viszonyszámrendszert, ami ismertetésre került a jelenlévők számára, és ezek alapján történnek meg a kifizetések, a benyújtott számlák alapján.

Megsemmisítési költségként: 47.5 Ft áfás árral számolnak kg –onként.
Szállítási költségként 387,5 Ft áfás árral számolnak km – enként.
Konténerenként további 30.000 Ft. áfás ár számolható el a minisztérium felé.

Elhangzott a tájékoztatón, az is, hogy 7 önkormányzatnak nem tudtak fizetni, mert nem tartották be a közbeszerzési törvény előírásait.

Az Államtitkár Úr arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Gazda László, és Demendi László országgyűlési képviselő urak többször is megoldási javaslattal éltek az önkormányzati problémák kezelésére, melynek eredményeként az a megoldás született, hogy az Önkormányzati Minisztérium 6 / 3 – as rendelete alapján kezelik a problémát, ott, ahol ez a helyzet működési hiányt teremtett. A támogatási kérelmek soron kívül benyújthatóak, a Magyar Államkincstáron keresztül.

Gazda László, Elnök Úr levezényelésével, a tájékoztatót követően, minden település képviselője lehetőséget kapott saját önkormányzata problémáinak ismertetésére, és kérdés intézésére, Jauernik István Úrhoz.

A kérdéskörök átbeszélése után Gazda László azzal a felhívással zárta a napot a résztvevők felé, hogy az önkormányzatokat közös fellépésre buzdította, a közös megoldás jegyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.