Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 02. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 2022-re érheti el a krízis előtti szintet - EKB

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 2022-re érheti el a krízis előtti szintet - EKB

Az euróövezet gazdasági teljesítménye a vírusjárvány miatti visszaesést követően a legvalószínűbb forgatókönyv alapján 2022 végére érheti el a krízis előtti szintet az Európai Központi Bank (EKB) prognózisa szerint.

Az EKB három forgatókönyvvel számol prognózisában. A krízis enyhe lefolyása esetén az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal, egy közepesen súlyos lefolyás esetén 8 százalékkal, a leghátrányosabb esetben pedig 12 százalékkal eshet vissza az idén.

Mindhárom forgatókönyv robusztus gazdasági növekedéssel számol a visszaesést követően. Az enyhe lefolyású forgatókönyvben a gazdasági teljesítmény 2021 közepére, a legvalószínűbbnek tartott közepes lefolyás esetén 2022 végére éri el a gazdasági teljesítmény a krízis előtti szintet. A legkedvezőtlenebb esetben azonban 2022 végére a gazdasági teljesítmény még nem éri el a 2019-es szintet sem.

Az enyhe lefolyású forgatókönyv a járványügyi zárlat májusi feloldásával számol, majd a korlátozó intézkedések viszonylag gyors, de fokozatos enyhítésével. A forgatókönyv része a járvány leküzdésében sikeres gyógyászati eredmények elérése is.

A közepes lefolyású forgatókönyv szintén májusra feltételezi a zárlat feloldását, a korlátozások enyhítését azonban szigorúbb ütemben vetíti előre és a termeléskiesések hosszabb idejű elhúzódásával számol.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv júniusig tolja ki a zárlat feloldását, amelyet a járvány visszaszorításában elért korlátozott eredmények miatt még hosszú ideig érvényben tartott korlátozások követnek majd. A legszigorúbb forgatókönyv csak az ellenszer megjelenésétől várja a helyzet enyhülését, amit legkorábban 2021 közepére tart megvalósíthatónak.

A járványügyi zárlat eltérő mértékben érinti a különböző gazdasági ágazatokat és okoz termeléskiesést. A járványügyi zárlat első fázisában az EKB szakértőinek a becslése szerint országonként némileg eltérő mértékben, de a hozzáadottérték-termelésnek mintegy 30 százaléka esett ki a "normális" szinthez képest. A hozzáadottérték-termelés a mezőgazdaságban 10 százalékkal, a feldolgozóiparban 40 százalékkal, a kiskereskedelemben, közlekedésben és vendéglátásban 60 százalékkal esik vissza. A zárlat minden egyes hónapja 2,0-2,5 százalékpontos éves GDP-csökkenést okoz - szintén becslésen alapuló feltételezések szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése