Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Május 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: mti

Az oltás enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit

Az oltás enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit

Enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit a koronavírus elleni oltás - derült ki egy nemzetközi felmérésből, amely válaszadóinak mintegy 55 százaléka mondta azt, hogy javult az állapota az első adag vakcina után.

A felmérés megnyugtathatja a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket azzal kapcsolatban, hogy állapotuk nem fog romlani az oltás után.

A felmérést a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket képviselő csoport, a LongCovidSOS végezte 812 ember bevonásával az Egyesült Királyságban és a világ más országaiban a közösségi média segítségével. A résztvevőktől azt kérték, hogy várjanak a válaszadással legalább egy hetet az első oltás után, elkerülendő azt, hogy az oltás esetleges mellékhatásait összekeverjék a betegség tüneteivel - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A hosszan tartó Covid-19 tizennégy legáltalánosabb tünetét hasonlították össze az oltás első adagjának felvétele előtti és utáni időszakban. Az adatok azt mutatták, hogy a válaszadók 56,7 százaléka tapasztalt általános javulást a tüneteket illetően, 24,6 százaléka mondta azt, hogy állapota nem változott és 18,7 százaléka közölte, hogy tünetei súlyosbodtak.

Általánosságban azok, akik mRNS (Pfizer/BioNTech vagy Moderna) vakcinát kaptak, nagyobb javulásról számoltak be azokhoz képest, akik adenovírus (Oxford/AstraZeneca) oltást kaptak.

Nagyobb valószínűséggel számoltak be azon tüneteik, mint a fáradtság, a tompa agy, az izomfájdalom javulásáról azok, akiket Moderna vakcinával oltottak be és ők voltak azok, akik a legkevésbé panaszkodtak arra, hogy állapotuk romlott.

"Az adatok nagyon bátorítóak, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez" - mondta Ondine Sherwood, a felmérés adatainak elemzője.



Ezek az adatok nem bizonyítják határozottan, hogy az oltástól javultak a betegek tünetei, ez lehetséges hosszú hónapokon át tartó betegség után is. Ám figyelembe kell venni azt, hogy a felmérésben részt vevő 130 ember mindkét adag oltást megkapta, és néhányuk állapota javult az első adag után, majd tüneteik ismét kiújultak, ám a második adag oltás után ismét jobb lett az állapotuk - mondta David Strain, az Exeteri Egyetem oktatója, a felmérés másik elemzője.

Nem ismert, hogy egyes embereknél miért alakul ki a hosszan tartó Covid-19, immunológusok feltételezik, hogy egy vagy több ok kombinációja okozhatja: a szervezetben maradó koronavírus makacsága, a fertőzés után a vírus részeinek hosszan tartó megmaradása vagy az immunrendszer túlzott reakciója és az egészsége szövetek megtámadása a fertőzésre adott válasz által.

Az elemzés azt jelzi, hogy a Covid-19 elleni vakcinák segítenek helyreállítani az immunrendszert, a szervezet tudtára adni, hogy védekező rendszerének válaszolni kell a vírusra, nem megtámadni az immunrendszert - magyarázta Strain, hozzátéve, hogy ez a magyarázat egyelőre csak feltételezés, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani.

Címkék: covid, oltás, tünet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;