Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2017. Október 25. 18:13, szerda | Belföld
Forrás: mti

Bekerül a sportági Hírességek Csarnokába a kardvívó Gedővári Imre

Bekerül a sportági Hírességek Csarnokába a kardvívó Gedővári Imre

Gedővári Imre olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozót beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) végrehajtó bizottsága.

A döntést a FIE közgyűlése novemberben hagyhatja jóvá. Amint arra a hazai szövetség honlapja a szerdai beszámolójában emlékeztet, Gedővári a nyolcvanas évek első felében a világ kimagaslóan legjobb kardvívója volt, virtuozitását, zsenialitását mindenki csodálta, klasszisát ellenfelei is elismerték és tisztelték itthon és külföldön egyaránt.

A kimagasló egyéni siker a csapataranyak mellett ugyan nem jött össze, de ebben közrejátszott az is, hogy az 1984-es olimpián nem vehettek részt a magyarok. Pedig Gedővári abban az idényben fölényesen nyerte a világkupa-versenyeket, toronymagasan vezette a világranglistát.

A 2014. május 22-én hosszan tartó, súlyos betegségben, 62 éves korában elhunyt Gedővári Imre az 1988-as szöuli olimpián volt aranyérmes csapatban, emellett az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokon nyert még két bronzot is - egyéniben és csapatban.

Világbajnokságon háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: Hamburgban 1978-ban, Clermont-Ferrandban 1981-ben és Rómában 1982-ben egyformán a válogatottal ért fel a csúcsra.

Egyéniben világbajnoki ezüstöt és bronzot szerzett, előbbit 1981-ben, utóbbit 1982-ben, emellett csapatban kétszer volt ezüst- és háromszor bronzérmes vb-ken.

Európa-bajnokságon egyéniben is győzött, 1981-ben Foggiában bizonyult a legjobbnak.

fotó:olimpia.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).