Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 30. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Brüsszeli robbantások - Elítélték az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő fegyverszállítóit

Brüsszeli robbantások - Elítélték az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő fegyverszállítóit

Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel láttal el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit

- közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió kedden a honlapján. A beszámoló szerint a négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el.

A bíróság szerint az AK-47-es gépkarabélyhoz való lőszerrel - amellyel ellátták a későbbi terroristát - ugyan nem tilos kereskedni, de az eladott mennyiség "rendkívül nagy volt." A terrorszervezetben való részvétel vádját mind a négyük esetében ejtette a bíróság, bár megjegyezte, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt.

Mohamed B.-t három év és három hónap - ennek fele felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év - ennek fele felfüggesztett - szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Utóbbiak esetében a bíróság figyelembe vette, hogy nem ismerték személyesen a későbbi merénylőket (Khalidot, valamint fivérét, Ibrahim el-Bakraouit és Najim Laachraouit, ez utóbbiak a brüsszeli Zaventem repülőtéren követtek el öngyilkos robbantásos merényletet) és csak végrehajtói voltak Mohamed B. és Aboubaker O. utasításainak.

A bíróság feltételezi, hogy Khalid el-Bakraoui segített a tavaly novemberben Párizsban elkövetett támadások előkészítésében is - tette hozzá a hírportál.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.

Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.