Hírek
2014. Április 03. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Egészségünk ellenségei: a zsírok és a szénhidrátok!

A teljes napi ételbevitel maximum 20 százaléka tartalmazhat zsírt, illetve szénhidrátot, emellett kerüljük a telített zsírok és a transzzsírsavak, de részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavak fogyasztását. Ezeket betartva egészségesek maradhatunk és hatékonyan csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát – mondta a Rádió Orientnek adott interjújában Császár Albert, belgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
A zsíroknak alapvetően három típusát különböztetjük meg: a főleg állati eredetű telített zsírok, a növényi eredetű telítetlen zsírok és a transzzsírsavak, amelyek a természetben csak a kérődző állatok húsában termelődnek, de az ételek – különösen a rántás és az olajban történő sütés – készítésekor is keletkeznek.
A telített zsírok károsak, mert nagyon magas kalóriatartalmúak és a szervezetben emelik a rossz (LDL) és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen, növényi eredetű zsírok pedig csökkentik a káros LDL-szintjét. „Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktora a magas koleszterinszint, mert bejutva az érfalba olyan gyulladásos folyamatot indít el, amelynek hatására megváltozik az érfal kapacitása, merevvé válik, nem tud tágulni. Ennek hatására az elhalt szövetekből plakkok, felrakódás alakul ki”- hívta fel a figyelmet a professzor. Hozzátette: a koleszterinszint csökkentésével megakadályozható ennek a folyamatnak az előrehaladása. Az erre felírt sztatinok arra is képesek, hogy ezeket a felrakódásokat eltüntessék, tehát megfordítják a folyamatot.
A nagyon sok telített zsírokat fogyasztók esetében megfigyelték, hogy gyakoribb a szív-érrendszeri megbetegedések és az agyi elhalásokban szenvedők száma. A telítetlen zsírokat megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztóknál pedig ennek a fordítottja igazolódott – mondta Császár Albert. Az egészséges táplálkozásban a zsírfogyasztás maximum 20 százaléka lehet a napi teljes bevitt kalóriamennyiségnek, ebből is a telített zsiradéknak 10 százalék alatt kell lennie – hívja fel a figyelmet a szakember. A telítetlen zsírok viszont előnyösek, ismert, hogy az omega3 zsírsavak csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Vigyázni kell azonban a szénhidráttal is, ami ugyanolyan káros mint a zsír, tehát ennek sem szabad a napi bevitel 20 százalékánál többnek lennie.
A legfontosabb a tudatos táplálkozás, s a legtöbbet szülőként tehetünk azért, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek. „Tudnunk kell, mit tartalmaz az étel, amit megeszünk. A legtöbb zsírt a húsok és a sajtok tartalmazzák. Lehetőleg a telítetlen zsírsavakat részesítsük előnyben” - zárta szavait a professzor.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 18. 08:09, szombat | Életmód
Az egy éve elhunyt Kozma Imre atyára emlékezik pénteken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Egy évvel ezelőtt, október 17-én hunyt el Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi tartományának korábbi delegátusa.
2025. Október 17. 07:05, péntek | Életmód
Szallas.hu: minden harmadik foglalás wellnessre szól az október 23-i hosszú hétvégén
Az október 23-i hosszú hétvégén minden harmadik foglalás wellnessre szól, Eger, Budapest, Miskolc, Gyula és Hajdúszoboszló a legnépszerűbb úti cél a Szallas.hu foglalási adatai alapján.
2025. Október 16. 07:41, csütörtök | Életmód
MÁV-csoport: egységesen 25 ezer forint lesz a pótdíj összege a fedélzeten és a csekken történő fizetésnél is
A MÁV-csoport járatain a budapesti, helyi közlekedéshez és a HÉV-hez hasonlóan csütörtöktől egységesen 25 ezer forint lesz a pótdíj összege a fedélzeten és a csekken történő fizetésnél is - közölte a MÁV-csoport a honlapján szerd