Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Április 04. 11:27, hétfő | PR
Forrás: (x)

Éjszakai áram - az egyensúly fenntartásának záloga?

Éjszakai áram - az egyensúly fenntartásának záloga?

Az éjszakai áram egy különmért, távvezérelt tarifatípus. Pontosabban, csak volt, hiszen jelenleg már ilyen néven nem lehetséges igénybevétele.

Mi is az az éjszakai áram, honnan az elnevezés, és beszélhetünk-e nappali áramról is? A cikkben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

Az éjszakai áram az egyensúlyért felelős. Mindenki számára világos, hogy a nap folyamán nem egyenletes az áram fogyasztásunk, az áramszolgáltatók azonban mégis lehetővé teszik azt. Ezzel azonban nem feltétlenül járnak jól, hiszen az erőművek többlet áram termelésével könnyen előfordulhat eszköz meghibásodás vagy akár a teljes hálózat is összeomolhat.

Ráadásul a lakosság számára sem kifizetődő olyan energiáért fizetni, ami végül nem kerül felhasználásra.

Mindkét fél számára kedvező megoldásként született meg anno az éjszakai áram szolgáltatása, aminek keretében az erőmű által éjszaka megtermelt energiát vásárolhatta meg és használhatta fel a lakosság. Ráadásul ehhez kedvezőbb áron juthatott hozzá, így végül mindkét fél jól járt az erőművek kiegyensúlyozottabb üzemelésével.

Az éjszakai áram korábban valóban csak éjszaka volt elérhető, és főként villanybojler vagy hőtárolós kályha használatához lehetett igénybe venni, hiszen ezen eszközök nem igényeltek ennél többet. Ma már nem elérhető az áramszolgáltatás ezen formája, helyette több különböző tarifacsomag közül választhatunk lakossági felhasználóként.

Végül a választott tarifa határozza meg, hogy az éjszakai áram mikor kapcsol be, nincs egy fix meghatározott időszak erre.

De vajon valóban megéri?

Nos, mielőtt átalakítjuk otthonunk energia ellátását, érdemes ehhez értő szakemberrel egyeztetnünk, vagy valamilyen internetes kalkulátor számításait alapul vennünk. Egyáltalán nem biztos, hogy háztartásunk energiaigényét megfelelően el tudjuk látni kedvezményes árú éjszakai árammal.

Amennyiben a számításokat követően végül úgy döntünk, hogy megéri új fajta szolgáltatást igényelnünk, első lépésként a szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot és jelezni igényünket.

Számolni kell tehát szakértői és kiépítési költséggel is, ahogyan azzal is, hogy “éjszakai áramot” csak meghatározott vagy időben limitálva vehetünk igénybe. Akkor viszont mindenképp megéri, ha már ki van építve a távvezérelt áram csatlakozási pontja, és olyan készüléket üzemeltetünk róla, ahol tényleges spórolás várható (pl. nagyobb méretű bojler felfűtésére használnánk).

Ha pedig nem csupán a spórolás, de a környezetvédelem is a célunk, hosszútávon érdemes egyéb megoldásban gondolkodni, például napelem vagy más, alternatív energiatermelő eszköz igénybevételén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat