Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 15. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elvégezte a paksi atomerőműben végrehajtott stresszteszt alapján összeállított nemzeti jelentés felülvizsgálatát az EU által delegált munkacsoport.

A delegáció vezetője elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A nukleáris hatóság honlapján szerdán közzétett tájékoztató szerint az EU-tagállamok biztonsági hatóságai által delegáltakból álló munkacsoport március 12–14. között a paksi atomerőműben felülvizsgálatot végzett. A helyszíni ellenőrzés során annak a nemzeti jelentésnek a felülvizsgálatára került sor, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal az atomerőműben tavaly elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén stresszteszt alapján készített el.

Az OAH tájékoztatása szerint a munkacsoport Ausztria, Bulgária, Csehország, Németország, Románia és Szlovénia nukleáris biztonsági hatóságai által delegált szakemberekből, valamint az Európai Bizottság szakértőiből állt. A delegáció tagjai a még nyitott kérdéseket tisztázták, és megtekintették a paksi atomerőmű külső tényezőkkel szembeni védettségét biztosító főbb rendszereit is.

A csoport vezetője a felülvizsgálat zárásaként elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről, és megköszönte azoknak a munkáját, akik az OAH és a paksi atomerőmű képviseletében részt vettek a felülvizsgálatban.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a létesítményben üzembe helyezése, 1982 óta folyamatosan nagyszámú biztonságnövelő intézkedést hajtottak végre, illetve a földrengésállóság növelése érdekében műszaki megerősítéseket végeztek. Ezek eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által végzett vizsgálatok is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;